Så maxar du pengarna inför det nya året

Uppdaterad 2012-12-18 | Publicerad 2012-12-14

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det finns saker att tänka på innan årsskiftet för att undvika ekonomiska fällor.

Det är mycket praktiskt som ska fixas inför jul- och nyår. Då är det lätt att glömma det ekonomiska.

Men det är nu, före årsskiftet du kan påverka deklarationen och undvika en del fällor.

Här är några tips om vad du kan behöva tänka på inför årsskiftet.

1. Har du köpt rot- och rutjobb (så kallade Hus-tjänster) under 2012 så måste alla räkningar vara betalda före årsskiftet. Det är bara betalda räkningar som räknas med i skattereduktionen i vårens deklaration. Betalar du efter årsskiftet hamnar de i deklarationen 2014.

Har du under 2012 betalat i förskott för ett arbete måste det vara utfört före 31 januari. Annars får företaget inte sin del av pengarna från Skatteverket och jobbet ger inte skattereduktion.

2. Gör i ordning räkningarna i tid. Om du betalar över nätet kan du lägga in framtida betalningsdagar så att du inte missar att betala någon räkning mitt i jul- och nyårsstöket. I år är det ovanligt få vardagar så du behöver vara ute i extra god tid om du postar dina betalningar. Från och med den 22 december till och med 1 januari är det bara två vanliga bankdagar (27 och 28 december).

3. Tänk på att boräntorna har sjunkit under året. Har du jämkning på skatten kan det hända att den är på för högt belopp. Då riskerar du att få kvarskatt. Vill du undvika det nästa år så se över jämkningen och skicka in en ny ansökan om det behövs. Här har du blanketten. Lämna sedan beskedet till arbetsgivaren så att du får rätt skatt på första inkomsten efter jul.

4. Är ni två som delar på ett lån är det bra att se över så att ränteutgifterna fördelas på bästa sätt mellan er. Om ni anmäler före årsskiftet till banken hur ni vill fördela så kommer det med i den förtryckta deklarationsblanketten i vår.

Tänk på att skatteavdraget är 30 procent på ränteutgifter upp till 100 000 kronor, men bara 21 procent på utgifterna däröver. Se alltså till att fördela räntorna så att ni kan utnyttja ränteavdraget maximalt.

5. Vill du börja pensionsspara eller öka på det sparande du redan har så ska pengarna vara inne på försäkringsbolagets konto före årsskiftet om du ska få avdraget. Notera att taket numera är 12 000 kronor. Betalar du in mer så får du inte skatteavdraget och du får betala inkomstskatt på utbetalningen. Med andra ord en ren förlust. Betalar du ingen statlig skatt bör du överväga om det finns bättre sätt att spara.

Räknar du med låg pension bör du ta med i kalkylen att utbetalningar från pensionsförsäkring räknas som inkomst och påverkar till exempel bostadstillägget för pensionärer. Ett sparande med skattade pengar kan vara ett alternativ.

Är du egenföretagare eller har anställning hos någon som inte erbjuder tjänstepension så får du vanligen betala in motsvarande 35 procent av din lönesumma. Kolla med Skatteverket om du är osäker.

6. Ska du börja plugga och söka studiemedel för vårterminen så är det bra att få så mycket inkomst som möjligt på denna sida årsskiftet. Det gäller både arbetsinkomster och kapitalinkomster. Har du jullovsjobbat så försök att få lönen före årsskiftet. Har du tänkt sälja fondandelar som gått med vinst, för att få pengar till boende och studier så bör du sälja före årsskiftet.

Söker du fullt studiemedel för heltidsstudier under första halvåret 2013 så får du inte tjäna mer än drygt 60 000 kr på hela våren. Har du studerat i höst men inte i vår så tänk tvärtom. Bättre med inkomster efter årsskiftet så att du inte riskerar att behöva betala tillbaka studiemedel du redan har fått ut.

7. Gör en översyn av aktier och fonder. Hur är det med årets vinster och förluster hittills? Kanske dags att ta hem någon vinst för att kvitta mot en förlust. Gör affären vid rätt tillfälle och vänta inte till i slutet på månaden då många vill sälja av skatteskäl. En förlust i aktier och fonder får kvittas fullt ut mot vinst i aktier och fonder men får bara räknas till 70 procent mot andra typer av kapitalvinster.

8. Vill du göra några fondaffärer före jul så tänk på att det krävs flera dagar för att genomföra affärer i vissa typer av fonder, framför allt hedgefonder. Vill du göra aktieaffärer så tänk på att Stockholmsbörsen är stängd den 24, 25, 26 och 31 december.

Annika Creutzer

Följ ämnen i artikeln