Troligen är han skitnervös - och spelar säkra kort

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-09-02

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Göran Persson spelar nu på säkerhet.

Den lössläppta semesterskjortan har ersatts av kavaj och slips. Bekymrat understryker statsministern behovet av stabilitet i en orolig tid.

Med stor sannolikhet är Göran Persson skitnervös. Mindre än två veckor återstår till valet och socialdemokraterna ligger urdåligt till i opinionsmätningarna.

Bara en procent, 55 000 väljare, skiljer vänsterpartiet och socialdemokraterna från det borgerliga blocket. Persson, som i våras verkade ha segern i en liten ask, ser plötsligt ut att kunna bli snuvad på statsministerposten.

Kavaj och slips

Följaktligen har Göran Persson plockat fram det starkaste kort han har. I dag åker han till FN:s miljökonferens i Johannesburg. Varför gör han det? Inte enbart för att han tycker det är jätteviktiga frågor och viktigt att vara där. Utan för att visa att det är han, och ingen annan, som företräder Sverige på den internationella arenan.

I övermorgon visar han Storbritanniens Tony Blair IT-täta Kista. Varför gör han det? För att Blair är Europas hetaste premiärminister, den ende med stjärnstatus. Lite av stjärnstoftet faller även på Perssons axlar.

I går uppträdde Persson för första gången på länge i kavaj och slips i en tv-sändning. Varför gör han det? Givetvis för att det är mer statsmannamässigt än en kortärmad sommarskjorta.

Lägg till en bekymrat rynkad panna och ideliga försäkringar om att han varken kan lova runt eller trolla så ser man att Göran Persson nu håller sig till sitt säkraste kort - mångas förtroende för att socialdemokraterna trots allt är bättre på att leda landet än deras konkurrenter.

Bättre betyg än 1998

Väljarna gav enligt Aftonbladet/Sifo sent i går kväll Göran Persson ett bra betyg för hans insatser i SVT:s utfrågning. 3,5 jämfört med 3,2 i förra valet.

Detta trots att programmet var fritt från överraskningar. Det stärker säkert Persson att den inslagna vägen är den rätta. Bättre att spela säkert än att bjuda på överraskningar som kan slå helt fel.

Mindre än en halvtimme efter utfrågningen av Persson samlades de fyra borgerliga partiledarna i en annan tv-studio för att på nytt demonstrera att de inte är överens om vem som är deras statsministerkandidat.

Onekligen hade Persson en poäng när han påpekade att det är konstigt eftersom m, fp, c och kd begär väljarnas mandat att bilda en koalitionsregering.

Som bekant har Persson själv inga som helst ambitioner att dela med sig av makten och anser därför - också det med viss rätt - att han inte kan avkrävas besked om vilka han ska samarbeta med.

Är inte tillsammans

Den borgerliga offensiven, som mest består i framgångarna för folkpartiet i opinionsmätningarna, fortsätter i dag då de fyra partierna presenterar kampanjen "Tillsammans för en bättre regering".

Dock är det partisekreterarna, alla helt okända, som står för presentationen. Partiledarna har uppenbarligen inte möjlighet att vara tillsammans. I alla fall inte just då.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln