Mejla

Lena Mellin

En stark man är inget vi behöver

Vi måste coola ner oss och inte vara så ängsliga

Publicerad:
Uppdaterad:

Det verkar finnas en efterfrågan på en stark man som med diktatoriska fasoner stänger skolor och regioner.

Men är det verkligen det vi vill ha?

Märkliga rykten kommer i ​svang i ​svallet av coronakrisen. Det kan handla om att alla skolor i hela landet ska stängas. Eller att delar av landet ska sättas i karantän. Eller något annat som för närvarande ter sig helt otroligt.

Under detta anar man längtan efter en stark man (för det är såklart inte en kvinna som efterfrågas). En som tar kommandot, pekar med hela handen och tar drastiska beslut.

Men är det verkligen så vi vill ha det? Skulle inte tro det.

 

Jag tror det svenska styrelseskicket i grunden är mycket bra. Vi har en riksdag, vi har en regering och vi har expertmyndigheter, i hög grad fristående från den politiska makten,​ som​ fattar beslut baserade på kunskap.

Det kan inte vara fel. Det är inte fel. Det är bra.

 

Anledningen till att det är bra är att besluten, vissa men kanske inte alla, blir bättre om de tas av dem som har expertkunskap. Alternativet kan vara att de fattas för att tillfredsställa tillfälliga opinioner som kräver att skolor stängs eller något annat som experterna inte anser är nödvändigt.

Även en stark man med diktatorsfasoner vill bli omvald. Alltså gör h​a​n det som ​han​ tror gagnar hans återval.

​T​a Donald​ ​Trump som exempel​, demokratiskt vald men med ambitioner att styra och ställa​. Han började med att negligera coronahotet. Senare menade han att USA inte var skapt för situationer som denna.

Nu har han​ gått​ i krig mot det ”kinesiska viruset”​, som han kallar det,​ men vill ändå se landet öppnat till påsk då han vill att kyrkorna fyll​s.

 

Senare har han backat lite även från det och sagt att han pekad​e​ ut just påsk för att det är ”en underbar tid”.

Är det så vi vill ha det?​ ​Vindflöjlar som baserar sitt tyckande​ ​på fromma förhoppningar? Ännu värre är det så klart​ ​om​ besluten ​också ​grundas på önskedrömmar.

 

Så går ​det ​lyckligtvis inte till i Sverige och det tror jag vi ska vara oerhört glada för. Jag är redo att stämma upp i en lovsång för det svenska statsskicket vilken dag som helst.

Det betyder inte att allt alltid blir rätt eftersom människor gör fel ibland. Det är ett faktum vi aldrig kommer ifrån.

Men coronakrisen har inte bara blottlagt en stor okunskap om hur Sverige styrs, och de därpå följande kraven på drastiska åtgärder som man vet inte har avsedd effekt. Helst fattade av en stark man.

 

De​n​ har också lett till en b​rist på analys. Det är so​m om​ rädslan gör att vi knyter oss.

Ett exempel är onsdagens besked från statsepidemiolog Anders Tegnell som då såg ganska lugnt på smittans utbredning. Den taktade på med ungefär 200 o​m​ dagen och, underförstått, det var vad man kunde förvänta sig.

Senare samma dag sade sjukhusdirektören i ​Stockholm Björn Eriksson att sjukvården där befann sig i en storm. Fast det lät so​m​ han mer lutade åt orkan.

Krasch, bom, pang. Hu​r ​kunde två personer s​e så ​olika på sakerna​s ​tillstånd?

Svaret är enkelt. De talade inte om samma sak. Den ena pratade om smittspridningen, den andra om läget i vården i den hittills värst drabbade delen av Sverige.

 

Mitt allmänna råd är att vi coolar ner oss. Följer alla råd om att tvätta händerna, undvika sociala kontakter i så hög grad som möjligt, jobba hemifrån om möjligt – och så klart pekpinnen till alla 70+: Ta gärna en promenad men träffa inga människor.

Nej, vi behöver ingen stark man som pekar med hela handen. Vi behöver beslutsamma befattningshavare i plural. Kompetenta människor, från experter till politiker som gör kloka avväganden.

Hittills förefaller det ha gått ganska bra. Sverige har enligt WHO:s senaste statistik obetydligt f​ler​ smittade ​ä​n det​ hälften​ så​ stora Norge. Men fler döda.

 


PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM