Farlig upptrappning som ökar risken för fullskaligt krig

Farlig upptrappning är en mild karakteristik av Israels attack mot Irans konsulat i Damaskus.

Det verkar som Benjamin Netanyahu är beredd att göra i stort sett vad som helst för att hålla igång kriget. 

Faran är att Irans svar driver på våldsspiralen och ökar risken för ett fullskaligt krig i Mellanöstern.

Det är ett krig som alla inblandade säger att de inte vill ha. Men som samtidigt kryper allt närmare på grund av de inblandade parternas handlingar.

Att attackera en diplomatisk beskickning i ett annat land är en extrem åtgärd och ett brott mot internationell rätt.

Även om Israel inte tagit på sig dådet mot det iranska konsulatet i Syriens huvudstad Damaskus är det svårt att se vem annars som skulle ligga bakom. Bortsett från USA är det inte många nationer som har kapacitet och intresse att genomföra en sådan precisionsattack.

Dådet är i praktiken en attack mot iranskt territorium. Ambassader och konsulat ska åtnjuta internationellt skydd. Att det respekteras är en förutsättning för att även fiender ska kunna ha diplomatiska förbindelser med varandra.

Det är därför attacken mot konsulatet är extra känslig. Alldeles bortsett från det faktum att den verkar ha dödat ett antal mycket högt uppsatta militärer.

Israel kan ha fått underrättelseinformation om en förestående militäraktion riktad mot Israel eller så tog man bara tillfället i akt att döda ett antal höga militärer som befann sig på samma plats.

Oavsett motiv är det en mycket riskfylld strategi. Vad är det som hindrar Iran från att i framtiden angripa israeliska beskickningar i utlandet?

Det är långtifrån första gången en ambassad eller konsulat attackeras men varje gång det sker innebär det ett grundskott mot diplomatin som ett sätt att lösa konflikter på fredlig väg.
 
En intressant detalj i sammanhanget är om Israel i förväg informerade USA om sina planer. President Biden har varit mycket tydlig med att han inte vill se att kriget i Gaza utvecklas till ett regionalt storkrig.

Men Netanyahu har gång på gång visat att han inte tycker sig behöva bry sig om vad USA:s president säger. Vilket ser ut att vara en korrekt analys om uppgifterna stämmer att Biden godkänt en ny stor vapensändning till Israel samtidigt som han varnat den israeliske premiärministern för att inte utvidga offensiven i Gaza.

Frågan är hur Iran svarar.

Kommer ayatollorna i Teheran att försöka utnyttja anfallet för att ytterligare isolera Israel diplomatiskt eller kommer man att försöka hämnas militärt?

Det förra vore förmodligen mer effektivt för att försvaga Israels ställning men frågan är om makthavarna i Iran tycker att det räcker för att inte uppfattas som svaga och undfallande.

Israel och Iran är dödsfiender.

Irans uttalade mål har länge varit att Israels ska upphöra att existera som judisk stat.

Israel ser Irans försök att skaffa sig kärnvapen som ett hot mot sin egen existens.

På måndagen attackerades Irans konsulat i Damaskus.


 
Iran har dock hittills undvikit att hamna i direkt militär konfrontation med Israel. I stället har man använt sig av ställföreträdare, så kallade proxygrupper, i form av Hizbollah i södra Libanon, Assad-regimen i Syrien och Huthi-rebellerna i Jemen.

Både Hizbollah och Huthirebellerna har sedan Israel inledde sitt krig i Gaza, som svar på Hamas terrorattack den 7 oktober förra året, attackerat Israel på olika sätt.

Hizbollah med raketer mot norra Israel och Huthirebellerna med attacker direkt mot Israel men framförallt mot internationell sjöfart i Röda havet.

Hizbollah har kapacitet att attackera även Tel Aviv och längre söderut men har hittills avstått av rädsla för en större israelisk attack mot Libanon.

Kommer Iran nu att uppmuntra Hizbollah att genomföra en storskalig attack mot Israel?

De flesta bedömare tror inte att Iran skulle attackera Israel direkt.

Iran kan också ställa till det för västvärlden och skapa kaos i världsekonomin genom att blockera olje- och fossilgastrafiken genom Hormuzsundet.

Benjamin Netanyahu verkar inte bekymra sig för konsekvenserna av konsulatattacken. Intrycket är att hans mål är att hålla igång Gazakriget så länge det går och därmed undvika ett nyval som han nästan garanterat skulle förlora.