Polisens topplista hjälper inte problemförorterna

Vad gör både GP:s ledarredaktion och gangsterrappare upprymda? 

Svaret är polisens lista över våra så kallade problemförorter. 

Upplopp 2103, i Husby som är ett av de särskilt utsatta områdena på polisens lista.

Nationella operativa avdelningen, Noa:s årliga rapport om våra utsatta områden börjar bli en sorglig tradition. DN avslöjade att åtta ”nykomlingar” kvalat in på topplistan, bland annat Gottsunda i Uppsala och Karlslund i Landskrona, men lät ingen från berörda orter uttala sig. Inga förslag på sociala insatser kom. Ingen fick beskriva hur det är att leva där idag. Namnen Gottsunda och Karlslund präntades däremot in med svarta bokstäver i medias medvetande. 

Det är ju själva grejen med listan. 

Det fattade jag i höstas, när jag med kollegor gjorde reportage om Araby i Växjö, som för första gången låg på Noa:s tio-i-topp. 

Många av invånarna var förbryllade. Vi trivs bra, förklarade de. Det fanns ingen otrygghet i Araby. I alla fall inte innan Noa:s lista och ni från Aftonbladet kom. 

Var det sanningen?

Kanske låg den någonstans mitt emellan.

Men de lokala småbusarna och rapparna var i alla fall belåtna. Arabys topplacering dök upp i hiphoptexter. Listan var någon man nästan skröt om, som en utmärkelse. Den blev självuppfyllande – en bekräftelse på att de var lika gangsta som killarna i Rinkeby. Araby var ghetto, enligt ”aina”.

Polisen John Nilsson i Araby, i Växjö.

Växjöpolisen var också nöjda. 

Listan betyder ju mer pengar till lokala poliser. 

Det är även polisregionerna som nominerar sina mest otrygga områden till listan, i en process som får röstningsförfarandet i youtubetävlingen Guldtuben att framstå som solklart. 

Sen skrivs områdesdokument, utifrån kriterier som parallella samhällsstrukturer och extremism. Allvarliga problem, som trasar sönder allt för många delar av samhället idag. Men när jag begär ut dokumentet som visar till exempel Arabys situation, är varenda mening hemligstämplad. 

Varför, frågar man sig, är då listan överhuvudtaget offentlig? 

Våldet, knarket och segregationen som polisen – och många andra - tampas med i dessa orter ska inte förringas. Utsattheten har funnits länge, oavsett listor.

Men vad gör det med människor att platsen de försöker leva sina liv på, trots kriminalitet, trångboddhet och arbetslöshet, ständigt klassificeras som farlig och pekas ut som ”no go zone”? 

Araby har delvis gett mig svar. 

Nåt halvår efter att vi journalister varit där släppte Araby-hiphoparna en ny youtubelåt – och Aftonbladets granskning var flitigt citerad i videon, bredvid ”fuck the police”-klotter och vapenromantik. Våra mörka artiklar om stenkastare och upplopp hade nu blivit en del av deras story, om sig själva.