M-ledaren kan bli av med både jobbet och Alliansen

Anna Kinberg Batra.

Sanningens minut närmar sig för Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Slutar det riktigt illa kan hon vara slut som partiledare och Alliansen gå i graven.

Alliansledarna.

På torsdag presenterar Statistiska centralbyrån, SCB, vårens stora väljarbarometer. Med all säkerhet kommer stödet för Moderaterna sjunka väsentligt i den. Den förra mätningen gjordes i november, före Moderatledaren Anna Kinberg Batras besked om att hon kan förhandla med Sverigedemokraterna.

Raset kommer att ruska om Kinberg Batra som för närvarande är på besök i Kalifornien. Men väljartappet är redan känt och borde därmed, åtminstone delvis, vara diskonterat.

Men en vecka senare är det dags för en ny prövning för Moderatledaren och den kan bli betydligt värre. Då presenterar SCB samma mätningen en gång till, denna gång nedbruten bland annat på regioner. Det är obehagligt för Anna Kinberg Batra. Då kan partiets förtroendevalda kolla om de har chans att väljas om eller inte. Det skapar extremt dålig stämning.

Allra värst blir det om stödet sviktar i Moderaternas starkaste fästen, Stockholms stad och län och ett valdistrikt i Skåne. Börjar tongivande partikamrater där ifrågasätta Anna Kinberg Batra som partiledare kan processen bli kort. Sentimentalitet är ingen framträdande egenskap i politiken.

Moderaterna har nio riksdagsledamöter från Stockholms stad, 13 från länet och från Skånes södra valkrets fyra stycken. I samtliga dessa valkretsar fick Moderaterna ett stöd på minst 27,7 procent i förra valet.

Men det är inte bara riksdagsledamöterna som kan ana att framtiden ser dyster ut. I vissa kommuner som Vellinge i Skåne och Täby och Danderyd i Stockholm har Moderaterna närmast prenumererat på makten.

Vad händer om kommunalråden där känner att det börjar gunga under fötterna? Det kan i värsta fall bli slutet för Anna Kinberg Batra som partiledare.

Stämningen i Alliansen har varit riktigt dålig sedan Anna Kinberg Batra ändrade inställning till Sverigedemokraterna i slutet av januari. Sedan dess kan hon samarbeta med dem, till en viss gräns. Den drar Moderatledaren budget och regeringsmakt.

M-ledarens besked var SD-ledaren Jimmie Åkessons lyckligaste stund i politiken. Äntligen var han inne i stugvärmen. Tuppkammen växte och nu säger Sverigedemokraterna att de kommer att rösta nej till både Löfven och Kinberg Batra som statsministrar om de inte får vara med i regeringen.

Enligt den ekonomiske talespersonen Oscar Sjöstedt har SD som princip att rösta emot alla statsministerkandidater som vägrar öppna dörren för hans parti. Om alla andra partier gör som de brukar, röstar emot den statsministerkandidat som företräder motståndarblocket, betyder det att ingen kan bli statsminister.

Så kommer det givetvis inte att bli men SD-hotet utsätter Alliansbygget för så stora prövningar att det inte är säkert att det överlever. Det kan falla isär i en liberal och en konservativ del.

Liberalernas Jan Björklund har öppnat för en koalition mellan Alliansen och Socialdemokraterna och Annie Lööf för ett samarbete över blockgränsen om de rödgröna blir mindre än Alliansen efter valet nästa år. De är båda benhårda motståndare till allt samröre med Sverigedemokraterna.

I SVT:s Agenda i söndags varnade Jan Björklund att det blir svårt att återskapa Alliansen om hälften av partierna i den samarbetar med S efter valet och den andra halvan inte gör det. Att farhågan ens luftas bevisar hur bräckligt Alliansbygget är just nu.

Om det vill sig illa kan Anna Kinberg Batra snart vara av med både partiledarjobbet och Alliansen.