När mäktiga män tar till orda – då är det jul

Kära medborgare, hemma och utomlands!

Julen står inför dörren.

Den är en stor högtid som ger oss möjlighet att återigen hylla rasistiska Kalle Anka-klipp och skicka KD:s julkort med en ledsen ängel till våra Facebookvänner.

Att starta uppblåsta drev om hotet mot våra traditioner börjar ju bli något av en tradition så här i doppare-tider. Därför känns det bra att kunna uppmärksamma en annan ritual som återkommer tryggt år efter år, likt mandeln i gröten. Nämligen de mäktiga männens jultal till massorna.

Precis som sker varje december tände till exempel påve Benedictus XVI här om dagen ljusslingan i julgranen utanför Peterskyrkan och deklarerade att homosexuella som ingår äktenskap är ett hot mot världsfreden.

Att ha en gran i närheten är ett viktigt inslag i de mäktiga männens jultals-ritual.

Vår statsminister Fredrik Reinfeldt valde i år strategiskt ett glest tillväxt träd på Skansen men överraskade genom att göra entré i en surfplatta, som stod uppställd på bordet framför kamerorna.

”Ett litet trick” förklarade han sedan, och berättade om lärare som spelar in sig själva på Ipads i stället för att vara närvarande i klassrummen.

Enligt statsministern ett revolutionerande sätt att få tyst på stökiga elever.

Att folk ska hålla käft och lyssna var budskapet även från Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund. I sitt högtidstal på Börshuset på torsdagskvällen läxade han upp alla obildade som protesterat mot att en kinesisk regimkramare fick Nobelpriset i litteratur och jämförde kritiken med ”ej simkunnigas raseri inför vattnet”.

Det ska tilläggas att han även tipsade om Akademiens nya gratis-app (som man förslagsvis laddar ner till Reinfeldt-paddan).

Ja, är det något man kan lita på så här års så är det att de vise männen berättar högtidsfullt om de viktiga sakerna i livet.

På en julpyntad balkong i London stod till exempel Wikileaks-grundaren Julian Assange i veckan och höll ett gripande brandtal om sig själv. Medan Vladimir Putin under en fyra timmar lång pratstund med ryska medier slog fast att jorden går under om 4,5 miljarder år. Detta enligt presidentens egna beräkningar.

Många drog en lättnadens suck. För det betyder ju att vi får höra de mäktiga männens jultal nästa år igen.

Följ ämnen i artikeln