Mejla

Lena Mellin

Hon stryker inte direkt väljarna medhårs

Nya L-ledaren lovar lastbilar som går på el

Publicerad:
Uppdaterad:

VISBY. Man kan i alla fall inte anklaga henne för publikfrieri.

Nyamko Sabunis första löfte till väljarna är att lastbilar ska köras på el. Inte diesel.

Hon hade varit partiledare i fem dygn när hon gick på scenen i Almedalen, Visby för att hålla sitt första tal som partiledare.

Hon sade att hon ville vara personlig. Idén är det inget fel på, nyvalda L-ledaren Nyamko Sabuni har visserligen varit minister i sju år men hon har också varit borta från politiken i sex år.

Många har hunnit glömma vem hon är och en okänd person har svårare att nå fram med sitt buskap än den som man som publik upplever att man har en relation till.

Men tyvärr blev hon inte så personlig. Publiken fick veta det att hon är född i exil i Kongo uppvuxen i Kungsängen utanför Stockholm och grundare av Afrosvenskarnas riksförbund.

Men det kan man läsa sig till på Wikipedia. Sabuni snuddade i talet vid att det var rasismen som fick henne att ägna sig åt politik, Det hade man velat veta mer om. Vad blev hon utsatt för?

Men Nyamko Sabuni ägnade sig inte bara åt att etablera sig själv som person. Hon gjorde också vissa utfästelser om i vilken riktning hon vill att Liberalerna ska gå.

Sakpolitiskt handlar det om barns rätt klimatet, företagens villkor och kampen mot den våldsbejakande extremismen. Skolan nämndes inte, Liberalerna kanske har fått nog av den.

På ett mer övergripande plan rör det sig om ett handslag mellan politiken och näringslivet, särskilt på klimatområdet. Sabunis tilltro till ingenjörer förefaller vara grundmurad.

Men också om minska klyftan mellan politiken och verkligheten. Hon har som sagt varit borta från politiken i mer än fem år.

”Det har i sig varit en nyttig erfarenhet för det har påmint mig om hur stor klyftan ofta är mellan politiken och den verklighet som de allra flesta människor lever i.”

Det vill Sabuni ”av hela sitt hjärta” försöka ändra på. Det är bara att önska henne lycka till, Det vore bra för Sverige.

Tillbaka till hennes första löfte till väljarna. Nyamko Sabuni vill inrätta en kommission som ser till att lastbilar går över från att drivas med diesel till att gå på el.

Det skulle kunna kallas ett av de minst publikfriande löftena en nyvald partiledare i Sverige någonsin gett väljarna.

Men det var en reflektion som Nyamko Sabuni inte hade minsta förståelse för när jag sade till henne. Klimatte är topp på väljarnas agenda och godstrafiken på vägarna står för tio procent av utsläppen sade hon.

Jovisst, Men jag skulle nog ända såga att det inte var ett direkt insmickrande löfte.

– Nu är det hög tid att Liberalerna börjar vinna val igen, avslutade den nyvalda partiledaren sitt tal.

Det måste man hålla med om. Alternativet är visserligen inte döden, Men ett liv utanför riksdagen, ett område där politiska mål för nationella partier inte förverkligas.

Där tror jag inte att Nyamko Sabuni vill befinna sig.

Talet i korthet

Känsla: Förväntansfull. Sabuni ser fram emot sitt nya uppdrag men var inte så personlig i talet som hon sade att hon skulle vara.

Humor: Nix

Attacker: Lite på Stefan Löfven, mer på hederskultur och nazism.

Nyhet: Vill ha en kommission för elektrifiering av godstrafik på väg för att minska utsläppen av bland annat koldioxid. Tio procent kommer från godstrafiken på vägarna.

Det här är Lena Mellin 00:25

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM