Lösningen finns bara över blockgränserna

Partierna var oförlåtligt oförberedda på läget efter valet

Jag har skrivit om svensk inrikespolitik i över trettio år. Jag har bevakat tio riksdagsval och fem val till EU-parlamentet. Jag kort sagt en ganska diger erfarenhet av vad som händer efter val.

Det som utspelat sig efter höstens saknar motstycke. Och det beror varken på dig eller mig. Det beror på de partier som i högre eller lägre grad är inblandade i regeringsbildningen: S, MP, KD, C, L och M.

De har nämligen visat sig oförlåtligt oförberedda på hur det parlamentariska läget skulle se ut efter valet.

Vi backar bandet till 2010. Då kraschade den gamla ordningen då ett borgerligt block stod emot ett rött eller rödgrönt. Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och blev med sina 5,7 procent vågmästare.

Sedan dess har i princip ingenting hänt utom att de traditionella blocken antingen ökat eller minskat beroende på vilket av valen 2014 och 2018 man tittar på. Och att Sverigedemokraternas stöd ökat kraftigt.

Partierna har alltså haft åtta år på sig att förbereda sig för dagens situation. Men det har de inte gjort. I stället låtsas de som om valresultatet kom som en blixt från klar himmel vilket det inte alls gjorde.

Jag har förståelse för att det kan vara svårt att överge den gamla blockpolitiken som gynnat både Alliansen och de rödgröna partierna genom åren. Men det är svårt att respektera partier som väntar med att ta besvärliga diskussioner tills klockan slagit tolv.

Om man inte fattat det förr så borde det stått klart för alla att SD inte är att lita på när de röstade fram Alliansens budget i december 2014. Då, om inte tidigare, var det dags för partiernas strateger att sätta på sig tänkarmössan och fundera över hur SD:s inflytande begränsas på bästa sätt.

Man kan tycka att det är fel men det är vad sju av riksdagens partier vill – att beskära Sverigedemokraternas inflytande. Och då måste de fundera på hur det görs på bästa sätt.

Fortsatt blockpolitik är inte svaret. Alltså är lösningen någon typ av samarbete över blockgränsen.

Ungefär så långt hade Socialdemokraterna och Liberalerna kommit före valet. Nu är det ytterligare några partier som hunnit dit. Men att det i sin tur innebär att man måste både ge och ta verkar inte ha gått upp för så många.

Exempelvis ska Kristersson alltid vara statsminister om Moderaterna är med i regeringen. Löfven ska alltid vara det om Socialdemokraterna ingår.

Åtta förlorade år när ingen ville tänka längre än näsan räckte. Därför har vi det regeringskaos vi har.


Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Dags för brasa
    Årets julbock i Gävle invigs i dag. Och den stora frågan är som vanligt hur länge det dröjer innan någon bränner ner den. Men förra året klarade den sig för första gången sedan 2014. Bocken har stått på Slottstorget vid ån sedan 1966 och lockar många välbehövliga besökare till stan.

  • Andra omröstningen
    Om Stefan Löfven inte ber att få mer tid föreslår talman Andreas Norlén i morgon att Löfven blir statsminister. Förslaget bordläggs två gånger så omröstningen kan tidigast äga rum på onsdag. Det är talmannens andra försök av totalt fyra innan det automatisk blir nyval.

  • Dags igen
    Förhandlingarna om det internationella klimatavtalet som antogs i Paris 2015 fortsätter på måndag i polska Katowice och håller på till 14 december. Klimatminister Isabella Lövin kommer att vara på plats så småningom. Fokus ligger på finansiering och ansvarsfördelning, vilket är nog så viktigt.

  • Håll i hatten
    SCB gör två gånger om året en mätning av partisympatierna. Underlaget brukar vara omkring tre gånger så stort som en vanlig väljarbarometer och därför är den mycket uppskattad i partierna som kan grotta ner sig i detaljer om de vill. Höstens kommer på tisdag och är den första efter valet.

  • Så dålig var skörden
    På fredag får vi veta exakt hur dålig årets sommar var för landets bönder. Då offentliggör SCB storleken på årets potatisskörd, en siffra som kan jämföras med den normala. Ett kilo potatis är en mängd som vi alla har en relation till och siffran kan därför vara begriplig för oss alla.

Veckans citat

”Vi hoppas att Stefan Löfven ska inse att för att han ska ha en viss chans att bli statsminister så kommer han att få driva centerpartistisk och borgerlig politik.”

Annie Lööf, centerledare

Annie Lööf (C).

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.