Polischefens utspel utmanar rättssäkerheten

Erik Nord, högste polischef i Göteborg, gick i helgen till angrepp mot den svenska grundlagen.

Det är, milt uttryckt, anmärkningsvärt.

Den redan från början förvirrade debatten om hur återvändande IS-jihadister ska behandlas går in på sin andra vecka och blir bara märkligare och märkligare.

Nu är det dessbättre inte så att misstänkta terrorister och deras familjer kommer att flygas hem under pompa och ståt, mötas av Kungen och Silvia på Arlanda och belönas för sina illdåd med femrummare på Strandvägen.

Sanningen är att Sverige inte tänker lyfta ett finger för dem. UD har inte för vana att hjälpa misstänkta brottslingar hem och kommer inte att göra ett undantag för människor som kan ha gjort sig skyldiga till grövsta tänkbara kriminalitet.

Säkerhetssituationen i regionen är för övrigt sådan att Sverige inte kan göra någonting för fruar och barn som sitter fast i flyktingläger.

En underhållningsindustri

Vår tids debatter tar emellertid inte alltid hänsyn till oväsentligheter som hur verkligheten ser ut. De har blivit en underhållningsindustri och utgör underlag för morgonsoffor, tv-debatter och politiska utspel.

Således är det inte märkligt att moderaterna passar på att damma av sitt förslag om att kunna dra in medborgarskap för människor som "har tagit värvning i annan stats tjänst eller begått allvarliga brott mot staten", som exempelvis terrordåd.

Människor som har åkt till Syrien för att bekämpa islamistiska terrorister kan dock andas ut, lagar gäller inte retroaktivt och innan denna paragraf kan införas måste grundlagen ändras, något som tar sin tid.

Som inlägg i debatten om de återvändande jihadisterna är moderaternas förslag hur som helst värdelöst.

När lagen väl träder i kraft, tidigast 2022, lär de terrorister som vill komma hem troligen redan ha återvänt för länge sedan.

Inte heller skulle en sådan paragraf få nämnvärd betydelse om liknande situationer uppstår i framtiden. Det kommer att bli möjligt att rycka det svenska passet endast från dem som å ena sidan har dubbelt medborgarskap och som å andra sidan går att överbevisa om terrorbrott. Det blir inte många.

Men säga vad man vill om moderaternas förslag, det bryter inte mot folkrätten. Stöd för hållningen finns i internationella konventioner.

Utmanar rättssäkerheten

Om Erik Nord, chef över polisområde Storgöteborg, får bestämma blir det dock annorlunda. Han tycker inte det ska behövas jobbiga rättegångar där brott bevisas. Medborgarskapet ska kunna återkallas i administrativ ordning och den som drabbas måste bevisa att staten har fel.

Omvänd bevisbörda alltså, någonting som i straffrättsliga sammanhang är otänkbart för en civiliserad stat.

"Enklare, billigare och mer träffsäkert", twittrar Nord glatt och jämför hanteringen av en grundläggande mänsklig rättighet med bygglov.

Jag tycker att det är bra att poliser tar plats i det offentliga samtalet och på sociala medier, även om vissa av dem inte alltid anstränger sig till det yttersta för att framstå som goda representanter för kåren.

Men detta? Ordningen Nord föreslår ger utrymme för godtycke och utmanar rättssäkerheten.

Ingen omöjlig uppgift

Det finns inga enkla lösningar på hur problemet med svenska medborgare som kan ha begått terrorbrott i Syrien eller Irak ska lösas.

Bäst vore om de kunde dömas i länderna brotten har begåtts i, men i Irak och Syrien finns inget rimligt fungerande rättsväsende. Det alternativet existerar med andra ord inte.

Återstår då att försöka lagföra dem i Sverige. Det blir ingen enkel uppgift. Men inte heller omöjlig.

Som Krister Thelin, före detta hovrättsdomare och tidigare domare vid den internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien, en meritförteckning få svenskar kan matcha, påpekar finns det lagar som går att använda.

För att nå framgång, hävdar Thelin, måste utredningarna samordnas inom EU. Det låter i mina öron som en god idé.

Det är dessutom ett sätt att tackla situationen som ryms inom de gränser som civiliserade länder gemensamt har satt.

Vilket är mer än vad man kan säga om Nords tankegångar. Han inte bara attackerar vår viktigaste grundlag, regeringsformen, utan passar på att gäspa åt Europeiska konventionen om medborgarskap.

Utspelet imponerar inte. Mer än så här ska vi kunna kräva av en av Sveriges högsta polischefer.

 
Fotnot: I en tidigare version av kolumnen påpekades det att svenskar som deltog i finska vinterkriget hade kunnat dömas om en lag liknande det moderata förslaget existerat. Då dessa personer deltog med Sveriges godkännande hade så dock inte blivit fallet.

Följ ämnen i artikeln