Du är en patetisk loser medan alla andra är perfekta

Instagram.

Vad känner du när du ser bilder i sociala medier av din grannes senaste lyxrenovering, eller din kollega som skrattande bakar med sina bedårande små avkommor, eller ditt ex som visar upp sin nya superkropp på en exotisk strand? Jämför du dig, känner du dig lite stressad eller rent av deprimerad?

Det finns ett ord för detta: Instagramavund.

Jag hörde om det i en spännande podcastdiskussion om de senaste forskarrönen kring hur vi reagerar på att ta del vår omgivnings självpublicerade bilder. För bilder skiljer sig nämligen från texter eller länkar. En bild säger verkligen mer än tusen ord, särskilt små visuella ledtrådar om klass och status.

Och det allra värsta tycks vara Instagram. Appen som gör alla till hipsterfotografer gör dig självmedveten om våndan av att välja just en av de 84 selfies du precis klickat fram och sen välja det perfekta filtret, men du tycks inte inse att alla andra gör samma sak. Du tycker själv att du är patetisk loser som kämpar som fan medan alla andra bara tar en ögonblicksbild av deras evigt perfekta liv. Vilken dubbelbestraffning!

Men innan vi alla tar våra digitala högafflar och riktigt twitterrasar mot den fruktansvärda nya teknologin vill jag bara säga en sak. Jag älskar Instagram. Med över 4000 upplagda bilder är jag kanske mer en del av problemet än lösningen, och du må kalla mig en gränslös narcissist som avfärdar mental ohälsa bara för att få chansen att fortsätta likeknarka, men, låt oss vända på steken.

Instagram gör dig till en sofistikerad mediekritiker. Det är en app som visar hur det går till i den bildliga korvfabriken, enkelheten i att med ljust och filter manipulera ett fotografi. I stället för att känna självhat – landa i sanningen att alla gör det. Folk sminkar sig, livet är en performance. “You are born naked - the rest is drag” som dragsuperstjärnan Ru Paul säger. Och tänk på alla coola bloggmänniskor som bokstavligen måste ställa sig på stolen för att plåta frukosten ovanifrån, det är klart att de ser ut som idioter. Det är en djupt sympatisk tanke.

Instagram gör dig lycklig. Visst finns det något skevt med glädjekulturen och att sorg skärs bort i dagens bildkultur, men att vilja framställa sig på ett tilltalande sätt är inte cyniskt förtryck, utan djupt mänskligt. Och om du väljer ut saker ur ditt liv som gör dig glad och vill dela med dig av, så är chansen stor att du inte bara gör dig själv glad, utan även resten av världen.

Instagram gör att du lever längre. Att dokumentera och att medvetet fokusera på enskilda händelser får vår upplevelse av tid att kännas mer utdragen. Att titta på bilder från fester, spännande äventyr eller magiska stunder kan få dig att minnas dem, att sträcka ut din känsla av hur lång tid som gått.

Instagram gör dig sofistikerad, lycklig och får dig i alla fall att kännas som att du lever längre. Det är avundsvärt.

Ed Miliband.

Veckans Fuck You 1:

Att Labourledaren Ed Milliband, som varit så illa omtyckt av väljarna, överraskat med starka mediala framträdanden. Kanske har den amerikanska debattcoachen (som ryktas kosta 10 000 pund, ca 130 000 kronor om dagen) hjälpt.

Veckans Fuck You 2:

Att Windows lagt till det uppsträckta fingret bland sina emojis.

Följ ämnen i artikeln