Nu måste vi bygga fler trygga moskéer

Vi vet fortfarande inte vem eller vad som låg bakom branden i en moské i Eskilstuna men vi vet att den genast hyllades i Facebookgruppen ”Nej tack till moské i Sverige”. Den har cirka 70 000 medlemmar, en profilbild med överkryssade minaret och lajkas av otaliga SD-­politiker.

På juldagen pyntades tråden med kommentarer som ”det är väl bara förvärmningen” och ”god fortsättning” under rubriken om att fem personer i den eldhärjade moskén förts till sjukhus.

Att inte fler skadades var en lyckosam slump. Nyforsmoskén ligger i påvra ­lokaler mitt i ett vanligt ­bostadsområde med hyreshus och ­lägenheter.

Så ser ju svenska moskéer ofta ut. Folk tränger ihop sig i sunkiga källare, baracker, övergivna skolor. Jag har besökt moskéer så knökfulla att människor fått köa utanför, som om det vore VIP-nattklubbar, fast utan ordentlig ventilation eller nödutgångar. Lösningen på detta skulle förstås vara att bygga fler nya, säkra och vackra bönerum. Tyvärr gör moské­hatarna allt för att stoppa ­sådana projekt.

Gruppen ”Nej tack till moské i Sverige” är bara en av flera liknande. Även moskémotståndare i Borlänge, Linköping och Luleå fylkas i forumen. Många människor har dragit sina strån till dessa islamofobiska lägereldar. Slentrianlajkat, hejat på i kommentarsfält. Skrivit ­under protestlistor som cirkulerat i bostadsrättsföreningar. Plitat ihop insändare mot moskébyggen till lokalblaskan. Ringt och skällt på kommunala tjänstemän eller överklagat planprogram till stadsbyggnadskontor, med absurda argument. Till ­exempel att moskéer förvärrar trafiksituationen och att kupoler är ”osvenska”.

Allt för att svenska muslimer inte ska få ha trygga och värdiga religiösa mötes­platser att gå till.

Antirasistiska tidningen Expo har berättat att det här missnöjet inte alls är så folkligt som det verkar, utan ofta organiserat. Rasistiska sajter publicerar till exempel färdigskrivna, moskékritiska medborgarförslag. Bara att skriva under och skicka rakt in i den malande byråkratin.

Runt om i Europa pågår sådana kampanjer mot minaret, slöjor, moskéer och människor som råkar vara muslimer.

I Dresden har tusentals tyskar demonstrerat mot islam varje vecka i december - ironiskt nog genom att sjunga varma och kärleksfulla julsånger. Och här i Sverige firade någon årets snällaste högtid ­genom att jubla över att en andlig fristad blev totalförstörd.

Följ ämnen i artikeln