Låt mig slippa påsterrorn

Det var plastpåsarna som skulle bort – inte varenda förpackning

För snart två år sedan bestämde modehandeln sig för att börja ta betalt för plastpåsar. Beslutet var svaret på ett EU-direktiv med det vällovliga syftet att minska användandet av plast.

Tyvärr har det utvecklas till en allmän förpackningsterror där kunderna kläms åt under förevändning att klimatet värnas.

Men terrorn har vita fläckar. E-handeln är en. På torget möts man heller aldrig av frågan ”vill du köpa till en påse”. Där förutsätter försäljarna, helt korrekt, att man inte vill ta hem potatisen rullande i botten av den medhavda kasse. De tror inte heller att man tänker bära hem den inköpta plantan genom att hålla den i bladen.

I butiker under tak är förståelsen för köparnas omsorg om de inhandlade produkterna lägre. Jag köpte nyligen ett svindyrt linneörngott. Det såldes oförpackat vilket kan tyda på ett ställningstagande från fabrikören.

I kassan frågade expediten trots det ”kan du ta det så här­”. Det är klart att jag kunde. Men jag ville inte knöla ner mitt alldeles nya, vita örngott i en kasse med gamla näsdukar, banan, en skitig kam, en läckande vattenflaska och lite till.

Då blev lösningen ett lager silkespapper. Gratis.

Missförstå mig rätt. Jag är helt för att fasa ut påsar tillverkade av olja. Men jag är inte för att alla förpackningar avskaffas och att kunden ska ges dåligt samvete om hen inte har med sig ett batteri av godkända förpackningar i olika storlekar.

Jag är inte heller för att handeln ljuger. De framställer det som om deras gröna ömma samvete har tagit dem dit vi nu befinner oss.
Skitsnack. Det är ren och skär vinningslystnad.

Det framgår visserligen sällan vad de påsar man köper för överpriser är tillverkade av. Men det var användningen av påsar av plast som skulle minska. Inte av majs, inte av papper, inte av något annat material.

Jag vågar inte gå i god för att uppgiften fortfarande stämmer men för några år sedan var påsen den vara som gav livsmedelshandlarna högst marginal. Varför skulle det vara annorlunda i andra butiker?

Slutsatsen är alltså enkel. Vi betalar inte för påsarna, oavsett vad de är gjorda av, för att handeln fyllts av gröna aktivister. Utan för att de hittat ännu ett sätt att tjäna pengar när den traditionella handeln har lönsamhetsproblem.

Det är dagens sanning. Liksom att det krävs att bomullskassen används 130 till 400 gånger för att per användningstillfälle ha samma miljöpåverkan som en majskasse.

Låt dig inte påsterroriseras. De gör dig inte till en miljöbov – om de är av svenskt papper.

Ett par med kassar från Systembolaget.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Marscher i hela EU
Man vet ju aldrig hur omfattande den här typen av aktioner blir men tanken är att de som är emot högerextremism i dag ska tåga över hela Europa under parollen ”Ett Europa för alla”. I Sverige planeras demonstrationer i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Känner du valfebern?
En vecka kvar till EU-valet så lägger partierna och kandidaterna in högsta växeln för att värva de sista rösterna under spurten. I kväll frågas Malin Björk (V) och valets minst kända toppkandidat, Karin Karlsbro (L), ut i SVT. Björk har suttit fem år i parlamentet, Karlsbro är ny.

Motpolernas valrörelse
Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD) har turnerat runt landet för att visa upp sina helt olika uppfattningar om EU. Samma recept använder Alice Bah Kuhnke (MP) och Tomas Tobé (M) som möts i Linköping i dag och Stockholm på valdagen.

Valets bästa debatt
Jag skryter inte, Aftonbladets slutdebatter har de senaste valen fått betyget bäst, i alla fall av debattörerna. På onsdag är det dags igen. Klockan 20 drabbar de nio toppkandidaterna i EU-valet samman på aftonbladet.se. Programledare är Robban Aschberg. Kolla, njut och lär.

Hur gick det – här och i EU
Med start klockan 19 kan du följa Aftonbladets valvaka på aftonbladet.se på valkvällen nästa söndag. Den programleds av Matilda Wennerholm. Rapporter från Europas huvudstäder och drösvis med spännande gäster utlovas. Resultaten börjar strömma in vid 23.

Veckans citat

”Jag är inte här för att behaga”.
Alice Bah Kuhnke (MP) förklarar sin allmänna livsinställning i Aftonbladets morgon-tv

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.