Så ska Göran rädda världen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-06-25

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På blixtbesök i Rio inför världsmiljö-
konferensen

Kan Göran Persson rädda världens miljö?

Just nu gör han ett desperat försök tillsammans med Sydafrikas och Brasiliens presidenter.

Göran Persson är på blixtbesök i Rio. Orsaken är att FN:s stora världsmiljökonferens är på väg att gå åt helvete redan innan delegaterna beställt sina flygbiljetter.

För detta har den svenske statsministern inget som helst formellt ansvar.

Två dagars krismöte

Men Persson är inte bara förklädd fältbiolog som redan i sitt installationstal som nyvald statsminister (s) lade fast en grön strategi.

Att FN:s första miljökonferens för trettio år sedan hölls i Stockholm gör att han dessutom tycker Sverige har ett särskilt ansvar för fortsättningen.

Alltså for Persson direkt från EU-toppmötet i Sevilla till Rio och ett två dagar långt krismöte med Sydafrikas och Brasiliens presidenter, Thabo Mbeki och Fernando Henrique Cardoso. Mötet avslutas i dag.

Att just denna trio träffas beror på att Sverige stod värd för det första världsmötet om miljön 1972, Brasilien det andra 1992 och Sydafrika det tredje.

Temat för årets konferens är hållbar utveckling över hela linjen - ekonomiskt, socialt och miljömässigt.

Det låter behjärtansvärt och fint men utmanar den rådande världsordningen, där rika länder tar för sig på de fattigares bekostnad.

Hotas av fiasko

Följaktligen är konflikterna stora och mötet i Johannesburg hotas av fiasko.

Ett förberedande möte för ett par veckor sedan för hundra miljöministrar, bland dem Kjell Larsson, slutade i ingenting. De åkte hem med tomma portföljer.

Läget är låst. Rika länder i väst (läs bland annat USA och Frankrike) har ingen större lust att ändra på sin livsstil för att världens fattiga ska få det bättre.

Länderna i tredje världen är inte särskilt angelägna om att investera i dyr miljöteknik utan motprestationer från industriländerna.

Hot - och ett brev

För att rädda det som räddas kan träffas nu alltså Persson, Mbeki och Cardoso.

Alternativet är att världen får vänta ännu längre innan en utveckling som på sikt hotar människans överlevnad kan vändas.

Vad kan den desperata trion då göra?

Utan att stänga in USA:s president George W Bush i ett rum och med alla upptänkliga medel få honom att byta åsikt är det i stort sett en sak som gäller - hot.

Utöver de vanliga diplomatiska tjyvknepen får ledarna för världens rikaste länder, som träffas i Kanada på onsdag, ett uppfordrande brev.

Ibland kan det betyda rätt mycket.

FN:s tre toppmöten för miljön

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln