Folkpartiledaren stjäl idéer - och blir hyllad

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-09-06

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lars Leijonborgs braksuccé i tv har sannolikt en enkel förklaring.

Han tycker att folk ska uppträda anständigt.

Vem tycker inte det?

För ett år sedan deltog Lars Leijonborg i en partiledardebatt i TV 4. Väljarna var inte imponerade. I Aftonbladet/Sifo blev betyget inte ens godkänt: 2,4.

I dag är Leijonborg en helt annan person. Ett par korta veckor i medvind har förvandlat den stammande men påläste partiledaren till en riktig charmknutte.

Han har skaffat sig ett kroppsspråk och börjat skämta. Om Leijonborg tidigare verkade sökande ger han numera klara besked. Den som nu påstår att folkpartister velar har inte följt med sin tid.

Var på mammas gata

Folkpartiets valledning borde dock skicka ett stort fång rosor till utfrågarduon Lundberg & Fichtelius. Lars Leijonborg tilläts gå på sin mammas gata under hela utfrågningen.

Det började med skolan, folkpartiets favoritfråga. Lars Leijonborg meddelade att det är dags för lärare och rektorer att sätta ner foten.

- Ingen tjej ska bli kallad hora på skolgården. Man ska komma i tid till lektionerna. Och man ska ha böckerna med sig.

Självklarheter, javisst. Men att säga att folk ska bete sig anständigt har blivit ett politiskt ställningstagande. Ett ställningstagande som många människor gillar.

Det är fritt att stjäla idéer. Det gör Lars Leijonborg och uppenbarligen leder det till framgång.

Han för arvet vidare

I förra valrörelsen väckte kristdemokraternas Alf Svensson uppmärksamhet genom att säga att flickorna skulle slippa få könsord kastade efter sig i skolan. I år är det Leijonborg som för arvet vidare.

Moderatledaren Bo Lundgren var den som först kallade politikerna för "överheten". Det gör numera även Leijonborg. Den politiska överheten har exempelvis "plockat bort lärarnas befogenheter" enligt fp-ledaren. Upp till kamp.

Folkpartiets framgångar i opinionen under augusti och september beror inte på att partiet tagit några nya djärva grepp. Leijonborg har lika lite som någon annan partiledare pekat ut vilka som är de stora politiska frågorna framöver.

Gled elegant undan

Han har hållit sig till vardagen. Man ska inte prata i mobiltelefon på lektionerna. Man bör kunna tala och läsa svenska när man blir svensk medborgare. Det finns en gräns för hur många barn som kan ingå i en dagisgrupp.

Frågan om ett eventuellt samarbete med socialdemokraterna efter valet gled folkpartiledaren elegant undan. Som opinionsläget ser ut just nu samlar socialdemokraterna och folkpartiet tillsammans omkring hälften av rösterna. Att Göran Persson friar till Leijonborg efter valet är inte otänkbart. Fp-ledaren gillar ju till och med kollektivavtal.

Nästan överlycklig

Nu nöjde sig Leijonborg med att mumla att "en allvarlig nationell kris" kan leda till vad som helst, exempelvis en samlingsregering. Men säg den fingerfärdige politiker som inte kan frammana en allvarlig kris om det skulle behövas.

Moderatledaren Bo Lundgren tror att gladast vinner. I så fall ligger Lars Leijonborg bra till. Han är redan på gränsen till överlycklig.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln