Lundgrens värsta kris

Fem månader till val - då vill Anders Björck skrota partiet

Stackars Bosse. Det ena bakslaget efter det andra drabbar just nu moderatledaren.

Hur repar man sig efter beskedet att en ledamot av partistyrelsen vill lägga ner partiet?

Anders Björck är en av moderaternas mest kända företrädare. Tidigare vice ordförande i konstitutionsutskottet (KU), försvarsminister och nu vice talman och blivande ålderspresident i riksdagen.

I går utkom en intervjubok med Björck, "Framför lyckta dörrar". I boken påstår Björck inte bara att Sverige har "Europas fegaste borgerlighet". Han föreslår dessutom att moderata samlingspartiet och de andra borgerliga partierna läggs ner och ersätts av ett nytt stort borgerligt parti. Tanken är att det ska kunna kämpa mot socialdemokraterna på mer likvärdiga villkor.

Tidpunkten är illa vald

Idén är inte ny. Så sent som i vintras framförde Dagens Nyheters chefredaktör Hans Bergström ett liknande förslag. På 1960-talet diskuterades borgerlig samling.

Ändå är Anders Björcks förslag uppseendeväckande och borde utlösa raseri, alternativt depression, hos Bo Lundgren. Tidpunkten är minst sagt illa vald. Bara fem månader återstår till valet och moderaterna låg på efterkälken redan innan Anders Björck stökade till planeringen ytterligare. Att Björck dessutom sitter i moderaternas partistyrelse gör inte utspelet mindre spektakulärt.

Exploaterar en frustration

Om en ledande företrädare för ett annat parti ville lägga ner det fem månader före valet skulle nyheten toppa varenda nyhetssändning i radio. Att det Björckska utspelet inte gör det har följande skäl:

SAnders Björck har inte startat en maktkamp. Han leder inte en fraktion som vill avsätta Bo Lundgren som moderatledare.

SAnders Björck exploaterar en allmän frustration över att det inte går särskilt bra just nu, varken för moderaterna eller för borgerligheten som helhet.

Länge levde de på minnena från åren 1991 till 1994. Men det är åtta år sedan och tiden för nostalgiska tillbakablickar borde vara över. Nu gäller det att arbeta sig tillbaka till maktens köttgrytor.

SAnders Björck är känd för spektakulära utspel. Han gillar att väcka uppmärksamhet. Men han är ingen ledartyp utan en typisk ensamvarg.

Trots det har moderatledaren Bo Lundgren anledning att oroa sig. För det första är Anders Björcks nerläggningsförslag inte det enda bakslaget som drabbat honom och moderaterna de senaste dagarna.

För det andra har Anders Björck sått ett frö. Han har ifrågasatt partiledningen och Bo Lundgrens klokskap. Den kritiken kan växa till stormstyrka efter ett misslyckat val.

Kort sagt är det synd om Bosse. Han har det inte lätt just nu.

Fyra bakslag och ett plus för moderaterna

Följ ämnen i artikeln