Svårt köpa kött som inte finns

Glada grisar kanske finns någonstans, men inte butikerna.

Var finns de lyckliga grisarna?

Inte en aning, faktiskt.

Efter grisskandalen i förra veckan så hutas det åt oss konsumenter av än den ena och än den andra debattören.

Vi borde begripa att det inte funkar med glada grisar och låga priser. Köp dyrt så fixar det sig, liksom.

Men det visar sig vara en gigantisk tulipanaros. Lätt att säga men jäkligt svårt att göra.

För var finns premiumsortimentet av griskött?

Jag ägnade halva dagen i går åt att rota runt i fläskdiskarna hos Ica, Coop, City Gross, Willys, Vi och Lidl.

I en enda av de tio affärer jag struttade omkring i fanns det griskött med gårdsnamn.

Det var en Vi-butik som hade den goda smaken att sälja kött från Nibble.

I övriga kyldiskar låg anonymt kött från Scan, Ica, Coop, Gudruns, Bröderna Carlsson ... Såvitt jag vet sysslar inget av företagen med grisuppfödning.

Det är väldigt svårt att köpa något som inte finns.

På nötsidan var det precis likadant för ett antal år sedan. Allt kött förpackades anonymt utan hänsyn till kvalitet och utan att det ens andades om att kossorna faktiskt kom någonstans ifrån. Ungefär som det ramlade ner styckningsdetaljer i tråg bara av sig själv.

Då sa köttbranschen att kunderna inte var intresserade av kvalitet och inte skulle vilja betala för rätten att få välja kött.

Hur det var med den saken vet vi. Nu går det ledigt att hitta 6–7 olika typer av nötkött som utlovar vissa saker:

Att köttet är särskilt bra behandlat eller att djuren enbart fötts upp på bete eller att djuren kommer från en gård som har sina egna idéer om uppfödning.

Kunde man få välja på samma sätt när det kommer till grisköttet så kanske vi inte behövde bli dunkade i huvudet med hur korkade vi är som köper det enda möjliga, nämligen det som bjuds ut till försäljning.

Karin svarar

Vad är jästextrakt för något?

Jag tycker att jag har ganska bra koll på vad maten innehåller. Men vad är egentligen jästextrakt som jag stöter på allt oftare?

Svar: Efter den stora debatten om smakförstärkaren glutamat har alltfler tillverkare plockat bort glutamat (bland annat E621). I stället använder de jästextrakt som är utvunnet ur jästsvampar. Jästextrakt inne- håller en del glutamat men är också väldigt salt. Om du vill

äta rent jästextrakt kan du ta en sked av det vidriga, engelska pålägget Marmite.

Följ ämnen i artikeln