Islamiska statens nya terrorbas

Donald Trump vill till varje pris ut ur kriget i Afghanistan.

Därför är USA på väg att träffa ett fredsavtal med talibanerna.

Det kan få den oönskade effekten att Islamiska staten växer och gör det krigshärjade landet till sin nya bas efter förlusten av kalifatet.

Islamiska staten, IS, besegrades militärt i först Irak och sedan Syrien. Det innebär inte att terrorgruppen är helt utrotad. Långt därifrån. Men de kontrollerar inte längre något territorium och har ingen fristad där de kan känna sig någorlunda säkra.

Organisationen är på jakt efter ett nytt land, en annan kollapsad stat där IS kan etablera sig utan att de styrande där kan göra någonting åt det. Det verkar som valet fallit på Afghanistan.

Terrorexperter uppger att IS byggt upp ett större vapenlager i Afghanistan än någon annanstans. IS-krigare har tagit sig från Syrien och Irak till Afghanistan.

Detta sker samtidigt som USA befinner sig i långt framskridna fredsförhandlingar med talibanerna. Förhandlingar som pågår i Doha i Qatar och som syftar till att få ett slut på kriget så att Trump kan uppfylla sitt vallöfte dra tillbaka de amerikanska trupperna. Men utan att ge intrycket av att USA ger upp och försvinner med svansen mellan benen.

Strikta sharialagar

Priset USA och afghanerna får betala är att talibanerna får en roll i Afghanistans styre. Samma talibaner, även om den store ideologen Mullah Omar sedan länge är död, som styrde landet 1996 till 2001 och då införde en stenhård islamistisk regim där strikta sharia-lagar tillämpades.

Att ge dem en ny chans att styra landet innebär givetvis en risk att de än en gång ska försöka islamisera Afghanistan. Men alternativet är att kriget fortsätter för evigt och att USA och andra västländer under mycket lång tid tvingas ha kvar trupper för att stötta upp den västvänliga regimen i Kabul.

Men det finns en annan risk som USA och omvärlden först nu börjar inse vidden av.

Om talibanerna lägger ner vapnen kommer det att finnas grupper i organisationen som är emot ett fredsavtal eftersom det inte ger talibanerna ensam kontroll över landet. Dessa kommer med stor sannolikhet att liera sig med IS och fortsätta den väpnande kampen mot regimen.

Ny bas för terror

Talibanerna har varit ett gigantiskt säkerhetsproblem i Afghanistan och i viss mån i Pakistan men de har inte utgjort något större hot mot omvärlden. Talibanerna har inte planerat terrordåd som sedan utförts i Europa, USA eller någon annanstans utanför regionen.

Med IS kan det bli helt annorlunda. IS drivs av sin ideologi att etablera ett kalifat som hela tiden ska expandera över världen för att till slut omsluta alla världens muslimer. I den kampen ingår att slåss mot de otrogna i västvärlden och få de många miljoner "förtryckta" muslimer som bor i väst att resa sig.

Om gruppen på allvar lyckas etablera sig i Afghanistan på samma sätt som Usama bin Laden och hans al-Qaida lyckades under 90-talet så kan landet på nytt bli en bas för planering av terrordåd i väst.

Därför är det många som nu varnar USA för att helt dra sig tillbaka från Afghanistan och lämna fältet fritt för IS. Det var ju för att krossa IS kalifat som USA drog igång en internationell koalition som i flera år bombade gruppens fästen i Syrien och Irak. Att låta dem bygga upp embryot till ett nytt kalifat i Afghanistan är ett direkt hot mot västvärldens intressen.

Ur askan i elden

Mycket talar dessutom för att IS vill använda Afghanistan för att stärka sin roll i Sydasien där det finns stora muslimska befolkningsgrupper i länder som Pakistan, Bangladesh, Indien och Sri Lanka. En region där gamla konflikter den senaste tiden flutit upp till ytan efter att Indien tagit bort den muslimskt dominerade provinsen Kashmirs självstyre.

Redan förekommer det uppgifter att den pakistanska säkerhetstjänsten stöttar IS i Afghanistan. Skälet är att Pakistan vill ha en svag regering i Kabul och därmed motverka Indiens inflytande i regionen. Då behövs någon som kan ersätta talibanerna.

USA och övriga västvärlden har plöjt ner ofattbara summor för att få Afghanistan in på en fredlig och demokratisk väg. Både i form av militära insatser och civilt bistånd. Tyvärr ser utvecklingen hela tiden ut att ändå gå åt fel håll.

På många sätt vore ett fredsavtal med talibanerna välkommet. Men risken är att både afghanerna och omvärlden hamnar ur askan i elden.