Politikerna i Danmark besatta av invandring

Få länder kan konkurrera i öppen flyktingfientlighet

Begreppet ”det svenska tillståndet” används som skällsord i bland annat Danmark.

Men inför valet i dag går det att vända på saken och tala om ”det danska tillståndet”.

En fullständig besatthet av invandring trots att man nästan inte tar emot några.

I Danmark är Sverige ett skräckexempel när det gäller invandringspolitiken. Sverige anses ha enorma problem med brottslighet och parallellsamhällen på grund av att vi genom åren tagit emot många asylsökande.

Det ligger en hel del i den danska kritiken men det är ändå svårt att förstå den enorma besattheten av invandring som dansk politik visar upp när man går till val i dag. Och det är inget nytt. Så här har det varit i många år.

Under lång tid har Ingen dansk partiledare kunnat bli statsminister utan att föra en mycket tuff invandringspolitik. Länge var det Dansk folkeparti, som utgjorde svetslåga i baken på de traditionella partierna. Tack vare sin vågmästarroll fick partiet igenom ständigt nya åtstramningar av flyktingpolitiken.

Nu ser det ut som Dansk folkeparti kommer att tappa kraftigt i valet till Folketinget, en spegelbild av det stora raset man precis råkade utför i EU-valet. Men det beror inte på att danskarna plötsligt blivit invandrarvänliga. Tvärtom.

Socialdemokraterna har svängt

I stället är det de etablerade partierna som nu helt och hållet anammat Dansk folkepartis strikta flyktingpolitik. Senast att svänga är de danska socialdemokraterna som nu i princip driver en identisk politik och tack vare det ser ut att bli valets segrare.

Troligen blir det partiets ledare Mette Frederiksen som får chansen att försöka bilda en regering. Men även om budet går till den sittande statsministern Lars Lökke Rasmussens och hans liberala Venstre så är det strikt migrationspolitik som gäller.

Danska S-ledaren Mette Frederiksen.

I just det sammanhanget har ”det svenska tillståndet” en annan mening. Då åsyftas rädslan för att Danmark ska hamna i en lika komplicerad regeringsbildning som Sverige i höstas. Vilket opinionsmätningarna pekar mot.

Klimatet och välfärden är de enda valfrågor som kan konkurrera med invandringen.

Vill förbjuda islam

Vissa danskar anser att Dansk folkeparti blivit för mjuka. Därför har två partier dykt upp till höger om DF som vill föra en ännu striktare invandringspolitik. Mest extremt är Stram Kurs som vill förbjuda islam i Danmark och utvisa alla muslimer. Ändå förväntas de få flera mandat i Folketinget.

Vi talar om ett land med sex miljoner invånare som 2017 tog emot 3 125 asylsökande och 3 120 förra året. Det ska jämföras med Sverige som tog emot 22 190 respektive 18 045 under samma år. Detta efter att Sverige infört gränskontroller och vad svenska politiker kallar en mer strikt flyktingpolitik.

Inte ens under den stora flyktingvågen 2015-2016 tog Danmark emot några extrema mängder flyktingar, sett i absoluta tal. Toppåret 2015 kom 20 825 jämfört med Sveriges 156 110, enligt statistik från FN-organet UNHCR.

Danmark utmärkte sig också förra året genom att ta emot 0 kvotflyktingar. Sverige tog emot 4 862.

Rädsla för allt utländskt

Det danska tillståndet verkar bestå av en panisk rädsla för allt som är utländskt och främmande, särskilt om det dessutom är utomeuropeiskt. Alldeles extra stor är rädslan för och motviljan mot muslimer.

Den yttrar sig i att försöka täppa till alla hål genom vilken en flykting möjligen kan krypa in i Danmark. De senaste åren har de danska partierna tävlat om att försämra ersättningen för flyktingar.

Möjligheten till anhöriginvandringen stramas hela tiden åt.

Frågan är om det finns något land i Europa som kan konkurrera med Danmark i öppen flyktingfientlighet. Möjligen Ungern.

– Politikerna rör sig mycket nära gränserna för mänskliga rättigheter, säger Louise Holck, biträdande chef på Danmarks Institut för mänskliga rättigheter till tidningen The Guardian.

Skickas till en öde ö

Förra året stiftade Folketinget en lag om att kriminella som avtjänat sina straff men inte kan utvisas för att de riskerar tortyr i sina hemländer ska vistas på en öde ö i väntan på att de kan utvisas. Det var också på förslag att alla som söker asyl i Danmark skulle föras till länder i Nordafrika där de skulle få vänta på att få sin ansökan prövad.

Lagar som det skulle vara extremt svåra att få igenom i den svenska riksdagen glider igenom Folketinget nästan helt utan opposition.

Hur kan skillnaden vara så stor?

Jag har hört olika förklaringar. Allt från det faktum att Danmark var ockuperat av tyskarna under andra världskriget till krisen med de så kallade Muhammedteckningarna 2005 som resulterade i att muslimer i vissa länder attackerade danska ambassader och bojkottade danska produkter.

Det svenska tillståndet innebär onekligen vissa faror. Men det gör även det danska tillståndet.

Om än av annan art.