”Det händer i Sverige och det händer nu”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

Reportage

Skuggbarn
Caroline Engvall
Kalla Kulor Förlag
En trettioårig man skjutsar runt en elvaårig flicka och säljer henne till män som föredrar sadistisk sex. Det händer i Sverige och det händer nu. En bok om en verklighet så ofattbart grym och förnedrande att man helst vill skjuta den ifrån sig. Caroline Engvall har gjort en viktig insats när hon lyckats få utsatta barn att våga berätta. Och man kan hoppas att socialtjänsten, rättsväsendet och alla som kan påverka ett barns liv verkligen lyssnar.
 

Biografi

Morfar skrev inga memoarer
Gustav Fridolin
Forum
Det gjorde hans barnbarn åt honom istället. Och Gustav Fridolin den äldre skulle säkert ha blivit mycket nöjd med Gustav Fridolin den yngres skildring av hans liv. Det är en levande, välskriven berättelse om en fattig pojke, som växte upp på den skånska landsbygden under 1930-talet men som genom hårt arbete lyckades skaffa sig en bättre tillvaro. En resa han delade med många i ett Sverige som genomgick en oerhörd förändring under förra seklet.
 

Roman

Långt från min far
Véronique Tadjo
Leopard
För många år sen lämnade hon Afrika och det land hon växte upp i. Nu återvänder hon för att ta hand om sin fars begravning, en uppgift betydligt mer komplicerad än hon anat. Uråldriga sedvänjor krockar med hennes rationella åsikter, hemligheter i det förflutna kommer till ytan. Författaren är ytterligare en av alla de fängslande afrikanska röster som med ömsinthet och klarsyn skildrar hur livet gestaltar sig bortom våld och krig.
 

Barn

Hålfabriken
Frode Grytten, Marvin Halleraker
Karneval
Hål & Son. Så hette det dundrande, heta vidunder där arbetarna tillverkade hål. Det var en topphemlig verksamhet. Ingen annan visste hur man gjorde hål. Men en dag såldes fabriken och de nya ägarna lade ner produktionen. Plötsligt hade golfspelarna ingenstans att slå sina bollar. Tandläkarna klagade på uteblivna patienter. Till och med schweizerostarna saknade hål. Fantasifull och rolig, omöjlig att inte bedåras av.
 

Följ ämnen i artikeln