Snön är inte ett problem bara vi slutar gubbploga

Först snökaoset.

Sen mördartapparna.

Och nu: gubbplogningen.

Sextusen samtal tog ­Trafikkontoret i Stockholm emot den gångna veckan. Men det var inte polisens jakt på papperslösa i tunnel­banan som fick sextusen stockholmare att rasa.

Det var snön.

Den är ju överallt.

Runt om i landet har ­snöröjning blivit ett hett (ursäkta) debattämne.

I Malmö har kommunen ­rivit upp avtalet med det ­inhyrda företaget som hyvlat för dåligt på vinter­vägarna. I Uppsala pratar man om trafikkollaps och kräver större budget. Kommunens växel i Bromölla är nedringd av arga snökritiker, som även mobiliserar sig i Bollnäs och Linköping. ­Medan plogarna i Sundbyberg står stilla på grund av tjafs mellan två entreprenörer.

I Stockholms stad är situationen rolig: Plogarna kan inte skyffla snö eftersom det står bilar på gatorna. Bilarna kan inte flytta på sig, eftersom gatorna ser ut som Vasaloppsspår.

En annan ironi är att klago­målen inte sällan kommer från personer som brukar jubla över skattesänkningar och fnysa åt att storebror ­staten ”lägger sig i”, exempelvis DN:s ledarsida.

Nu vill man tvärtom att det ­offentliga genast ska rycka in och bereda väg.

”Fixa, tack!” som en ­in­snöad människa från ­Huddinge uttryckte det.

Fast är det något man ­borde vara förbannad över så är det snarare den ojämställda väghållningen. ­Eller ”gubbplogningen” som ­Jenny Wennberg i Arbetarbladet vitsigt döpte den till häromveckan.

Gubbplogning innebär alltså att kommuner i första hand snöröjer för lång­tradarna på E4:an, stora trafikleder samt gator som leder fram till mans­dominerade arbetsplatser.

Medan till exempel gång­banor, skolvägar och busshållplatser – där kvinnor, barn och äldre oftare rör sig – lämnas som moddiga helveten.

En vän till mig med nyfödd bebis berättar att hon knappt kan gå utanför ­dörren i Stockholm utan att köra fast i iskratrarna med barnvagnen. Korta barnsben tvingas pulsa fram på trottoaren. Hur en pensionär med rullator eller en rullstols­buren ska ta sig fram över meterhöga snövallar, kan jag inte ens föreställa mig.

Det är med andra ord inte snömängden som är problemet. Utan att man även vintertid gör det enklare och smidigare för män i bil att ta sig fram i världen.

Jag önskar mig en vit jul, och att vi ­slutar gubb­ploga våra ­samhällen.

Följ ämnen i artikeln