Läs och lär, Löfven

Utgå från medlemmarnas fyra råd

Statsminister Stefan Löfven.

Aftonbladets granskning av S-krisen har visat att partiet är vilse i pannkakan.

Analysen av vad som gått snett är tämligen entydig.

Läs och lär av dina partikamrater, Löfven.

Socialdemokraterna fick en mardrömstart på det nya året. 23,2 procent i senaste Sifo, den lägsta siffran sedan mätningarna startade för 49 år sedan. Moderaterna var största parti.

Enligt Novus har bara 19 procent av väljarna stort eller mycket stort förtroende för regeringen där Socialdemokraterna är det största och tongivande partiet.

I torsdags hade det gått så långt att partiledaren, statsminister Stefan Löfven, hade ett telefonmöte med representanter för alla partidistrikt. I riksdagen deklarerade han att han känner att S-politiken är rätt i grunden.
Men det är inte riktigt den uppfattningen som hans partikamrater har. I en granskning av S-krisen har Aftonbladet rest från norr till söder och talat med Socialdemokrater från gräsrotsnivå till ledarna i de största kommunerna.

Deras bild är att det har gått snett för socialdemokraterna. Och deras rekommendationer är ganska samstämmiga. Socialdemokraterna måste börja med grundarbetet och jobba sig upp därifrån.

Många efterlyser visserligen större tydlighet. Men det är en undanflykt. Det sätter inte fingret på den ömma punkter. För att man ska kunna vara tydlig måste man ha något att säga. Otydlighet frodas när man inte har det.
Här är råden från Löfvens partikamrater på åtgärder som skulle hjälpa Socialdemokraterna att hitta vägen ut ur pannkakan där de gått vilse.

1. Projektet. Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, uttrycker sig så här:

– Vi måste våga måla upp vilket samhälle det är vi vill ha och visa att de finns möjligheter att skapa det.

Hennes kollega i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, säger att Socialdemokraterna behöver ett nytt projekt. Det vill säga attackera att samhällsproblem. Det kan vara minskade klyftor, mer jämlikhet, bättre klimat, fler bostäder eller bättre kommunikationer.

– Man behöver känna att man är del av något som är större än en själv, säger hon.

I valrörelsen var det viktigaste S-löftet EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Klart och tydligt. I regeringsställning har målet blivit mindre klart och vägarna dit ännu oklarare. Ibland känns det nästan som målet är att överleva.

2. Stoltheten. Flera som Aftonbladet talat med framhåller bristen på självförtroende. Socialdemokraterna är dåliga på att slå sig för bröstet och tala om vad man faktiskt gör.

Ann-Sofie Hermansson går till och med så långt att hon tycker att det är det största problemet.

– Vi behöver självförtroende och attityd. Vi behöver mer jävlar anamma.

Men att statsråden ser närmast plågade ut när de framträder föder givetvis ingen stolthet. När ingen gör en lista på vad som åstadkommits, på riktigt i den så kallade verkligheten, vet partimedlemmarna inte vad de ska säga till dem som frågar. Det blir ängsligt och hukande.

3. Ryckigheten. Det är svårt att finna en linje i regeringens politik. Det kanske tydligaste exemplet gäller asylmottagningen. I våras fanns inga gränser för hur många som kunde komma, i höstas sade statsministern att i hans Europa byggs inga murar. Sedan byggde han en mitt i Öresund.

Men det är långtifrån det enda exemplet. Fredrik Nilsson på SSAB i Luleå är besviken på ett lokalt svek. Stefan Löfven lovade att ”dödens väg”, E 10, skulle åtgärdas. Nu har projektet skjutits till 2020.

Regeringen kanske behöver en ordningsman. Som håller reda på utdelade löften och ser till att det finns en bra förklaring när de inte infrias.

4. Folkrörelsen. Partisekreterare Carin Jämtin anser att Socialdemokraterna behöver studiecirklar och jobba med ledarskap och jämställdhet.

Det är inte det hennes partikamrater efterlyser. De talar om en levande folkrörelse som finns där människorna är. Eller som Tomas Karlsson, Metallordförande på SSAB uttrycker det:

– Vi måste gå tillbaka till att vara ute och träffa människor, göra fotarbetet. Inte bara i samband med val.

Se där, Löfven. Fyra välmenande råd från dina partimedlemmar. Det kan vara en bas att utgå ifrån.