”Vacker, poetisk och värd att begrunda”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

Min favorit
 

Roman

Den blinde mannens trädgård

Nadeem Aslam

Forum
På ett poetiskt, skimrande språk skildrar han besinningslöst våld och religiöst förtryck parallellt med passionerad kärlek och ovillkorlig vänskap. Handlingen utspelas några månader efter attacken mot World Trade Center. Amerikanska trupper har invaderat Afghanistan och slåss mot talibanerna. Två unga män från Pakistan tar sig över gränsen för att hjälpa sårade. Hemma väntar fadern och den ena mannens hustru. Grym, fängslande och storslagen.
 

Fakta

David och Goliat

Malcolm Gladwell

Volante

Titeln är hämtad ur Bibeln, där den jättelika krigaren Goliat dödas av herdepojken David. Den har varit inspirationskälla till denna underhållande, tänkvärda bok om konsten att slå i underläge och vinna. Författaren lyfter fram oväntade mönster från akademisk forskning och serverar dem på ett så spännande sätt att hans böcker säljs i miljonupplagor. Loppet är inte kört för barn med dyslexi. Och så tar han Ingvar Kamprad som exempel.
 

Självbiografi

Historien om Leon

Leon Leyson

B.Wahlströms

Leon Leyson var tio år och så liten att han måste stå på en trälåda för att nå upp till maskinen han skötte. Han arbetade timme efter timme, ständigt utsvulten och trött. Men han levde och det berodde på att han beskyddades av Oskar Schindler, den man som räddade tusentals judar under andra världskriget och vars liv blev en film av Steven Spielberg. En gripande berättelse om en fruktansvärd barndom och människans obändiga livsvilja.
 

Barn

Skuggbarnen

Ulf Stark, Anna Höglund

Bonnier Carlsen

En filosofisk betraktelse över hur Gud skapade världen med drag av både Gamla testamentet och Darwin. Skaparen, genomgående kallad hen, sopade bort människornas skuggor på andra sidan jordklotet. På så vis blev alla gladare och sorgerna utplånades. Men samtidigt glömdes sagorna och drömmarna bort. En pojke ger sig ut i världen för att få sina drömmar tillbaka och samtidigt försvinner han själv. Vacker, poetisk och värd att begrunda.

Följ ämnen i artikeln