Breivik måste sluta få lyxförmåner i fängelset

Anders Behring Breivik, 32, är en av efterkrigstidens mest hänsynslösa massmördare.

Den 22 juli i år mejade han ner 69 ungdomar på ön Utöya utanför Oslo. Innan dess hade han dödat åtta människor när han försökte spränga det norska regeringskansliet i luften.

Inom loppet av några timmar hann han avrätta 77 och skada 90 oskyldiga människor. 

Trots Breiviks ofattbara brott håller han redan på att bli en lyxfånge med särskilda privilegier på fängelset Ila utanför Oslo, där han suttit sedan dåden i juli.

Han kommer i fortsättningen att för egen del få disponera tre celler på sammanlagt över 21 kvadratmeter, en cell där han sover och gör sina toalettbestyr, en där han kan arbeta, och en tredje cell där han kan träna.

Detta är unikt. Det är första gången någonsin som ledningen för denna anstalt låter en fånge ensam få disponera mer än en cell. 

Under hösten har Breivik även haft tillgång till dator på fängelset liksom tillgång till fängelsets bibliotek. Framöver kommer han också att få viss tillgång till tidningar och TV. Han får rätt att ta emot besök och ta emot brev – förmåner som normalt inte tillkommer ännu icke dömda personer. 

Redan innan rättegången har startat har norska myndigheter gett Anders Breivik en enastående särställning.

Orsaken till särbehandlingen är att myndigheterna inte vill att Breivik ska ta mental skada av sin långa isolering i fängelset. Det är alltså av omsorg om hans psykiska välbefinnande som han får tillgång till alla dessa bekvämligheter. Han kan nämligen inte röra sig

fritt i fängelsets lokaler, eftersom det sägs finnas en risk att han blir dödad av sina medfångar. Även bland kriminella finns tydligen någon slags hederskodex.

Specialarrangemangen kring denne brutale massmördare slutar inte här. Han har inte mindre än fyra försvarsadvokater till sitt förfogande. Rättegången mot Breivik kommer att bli Norges största någonsin och kommer att kosta norska skattebetalare enorma belopp.

Självklart gäller rättsstatens principer även för terrorister. Rättssamhället ska ju inte möta Breivik med samma metoder som han själv använt. Men frågan är om inte den norska omsorgen om Breivik och hans känsloliv kommer att slå tillbaka mot samhället och bidra till att mytologisera och heroisera denne galning. 

Sen andra världskriget har ingen enskild person skadat det norska samhället så mycket som Anders Breivik. Ändå behandlas han med silkesvantar av myndigheterna – av rädsla för att han annars skulle kunna bli martyr.

Jag tror att denna strategi kan bli ödesdiger. I stället för att hantera honom som den fasansfulle brottsling han är, bidrar man till att göra honom precis så stor som han själv och hans eventuella själsfränder önskar. När Anders Breivik märker att det lönar sig att ställa krav kommer också hans pretentioner att växa.

Så har redan skett.

Med tanke på den enorma uppmärksamhet som Breiviks brutala brott redan har fått världen över kan man räkna med ännu större uppmärksamhet när rättegången drar i gång i april 2012. Söker man på Anders Breiviks namn på Google, får man i dag 26,3 miljoner träffar (!).

Det är över en miljon fler träffar än när man googlar på Adolf Hitler. Det säger en del om det avtryck Anders Breiviks terrorbrott har gjort. Att i det läget behandla honom som en lyxfånge med vittgående privilegier kan starkt ifrågasättas. 

Det norska samhället får aldrig för ett ögonblick glömma de fasansfulla brott Anders Breivik har begått. Ingen får glömma den smärta de mördades anhöriga och de överlevande kommer att bära med sig under resten av livet.

Vi får heller inte glömma att Anders Breivik skulle kunna döda igen, om han av någon anledning blev fri.

Jag är ingen anhängare av vedergällningsprincipen öga för öga, tand för tand. Men det allmänna rättsmedvetandet säger att det måste finnas rimliga proportioner mellan brott och straff. Sluta därför ge Anders Breivik de förmåner han inte förtjänar.

Följ ämnen i artikeln