Glöm tuppkam – nu är det slöja som gäller

Vi västerländska kvinnor har också burka. Vi bantar, botoxar och visar benen i korta kjolar. Är inte det också ett kvinnoförtryck?

Så brukar det låta i debatten. Slöja vs Size zero. Som två sidor av samma mynt.

Men man missar skillnaden mellan att klämma ner sig i tajta stretchjeans och att täcka hela kroppen i ett polyestertält. Jag ägnar mig åt all denna shopping och bodyscrubbing huvudsakligen för att jag vill smälta in. Vara fräsch och feminin, inte väcka reaktioner, bara få passera obemärkt i ett samhälle där det förväntas att alla kvinnor gör precis som jag.

Att gå nerför samma gata i en niqab, är raka motsatsen. Det är som att be om att få vara i centrum. Det är som att slå på stora titta-på-mig-trumman, sukta efter strålkastarna, ringa Janne Josefsson och veva med armarna mot alla man möter.

Eftersom det bara är cirka 150 personer som bär heltäckande slöja i Sverige, en minimal subkultur i jämförelse med exempelvis emokids, sticker man automatiskt ut. Och för många är det själva poängen.

I förra veckans ”Uppdrag granskning” kröp Marianne in bakom ett kolsvart tygstycke och berättade att hon kände eufori.

Hon hade, precis som majoriteten av niqab-bärarna, konverterat till islam, men täckte sig inte på grund av religiösa påbud. Utan snarare i trots mot alla råd och regler. För henne var det en personlig revolt. Islamologen Jonas Otterbeck, som själv testat slöjan i korridorerna på universitetet, vittnade om tisslet och tasslet bakom hans rygg – plötsligt tittade alla. Där blev det tydligt att slöjgänget, drivs av en rebellisk antiattityd, ungefär som vår tids punkare.

På 70-talet körde man säkerhetsnålar genom kinderna för att chocka vanliga Svenssons. Och precis som slöjan skapade punkstilen skräckrubriker. Inte minst piercade, unga kvinnor beskrevs som offer för en allvarligt sjuk, kommersiell trend, som feministen Maria-Pia Boëthius skrev i en krönika 1977.

I dag skulle nog inte ens Jan Björklund förespråka tuppkamslagar. Men i länder som Frankrike, där man nyligen infört burkaförbud, är det här med att kriminalisera kvinnors friheter däremot en kär tradition.

Fransmännen har ju, förutom en utbredd snuskgubbekult, även världens konstigaste prostitutionslagstiftning. Som i korthet går ut på att kvinnor som uppmuntrar män till sexköp genom att klä eller bete sig osedligt, riskerar fängelsestraff och 40?000 kronor i böter. Sexköparna, går fria.

Slöjhatet som sprids i Europa måste sättas i detta sammanhang. I grunden handlar det om att stoppa kvinnor från att synas, och från att se ut som de vill.

Följ ämnen i artikeln