Rolig brevroman - fast om mejl

Ingalill väljer de fyra bästa böckerna just nu

Inbox (1)

Daniel Glattauer

Printz

Jag undrar hur många liknande historier som pågår just nu runt om i den virtuella världen. Här råkar en kvinna mejla till fel adress. Hon hamnar hos en man som svarar på ett sätt som får henne att bli nyfiken, och sedan börjar de utveckla en förbindelse som blir alltmer intim och kärleksfull.

Till slut räcker det inte med digital kontakt, de vill träffas IRL (in real life). En välskriven, rolig och romantisk brevroman för 2000-talet.

1974

David Peace

Modernista

Med sitt korthuggna, intensiva språk driver han läsaren framför sig tills man nästan stupar. Här gives ingen nåd. En kolsvart djupdykning i mänsklig ondska, förlagd till Yorkshire på 1970-talet.

Kriminalreportern Eddie Dunford ska rapportera om ett mord på en tioårig flicka. Men när hans sökande efter sanningen närmar sig samhällets stöttepelare drabbas han av våldsamma motkrafter. En författare i samma klass som Dennis Lehane.

För att livet ska bli något mera …

Cordelia Edvardson

Weyler

”För att livet ska bli något mera uthärdligt bör man tro på under”. Sagt av denna osentimentala, livsbejakande överlevare från Förintelsen. Hon skrev sig in i våra hjärtan med sitt okuvliga mod, sin starka känsla för rätt‧visa men också med kärv humor och förmåga att de det stora i det lilla.

Att läsa henne är som att sitta vid köks‧bordet med en klok, gammal vän, samtala om ljuset och mörkret och motståndet mot att ”gå ur tiden”.

Jorden runt på åttio dagar

Jules Verne

B Wahlströms

Påkostad nyutgåva, rikt illustrerad av prisbelönte konstnären Robert Ingpen. Historien om den engelske gentlemannen Phileas Fogg, som, för att vinna ett vad, ger sig ut på en äventyrlig resa jorden runt har älskats av många generationer.

Första versionen kom ut redan 1874, men den spännande berättelsen och kampen mot klockan fortsätter att fascinera. Boken är som gjord för högläsning. Från sju-åtta års ålder.

Jag ser …

...fram emot att läsa Patti Smiths uppföljare till världssuccén ”Just kids”. Hon skriver också på en deckare som utspelas i London, och turnerar med nya låtar.

Paul Auster …

...och J.M Coetzee gillar varandra skarpt. Nu kommer deras brevväxling under tre år ut i bokform, och herrarna lär vara både roliga och öppenhjärtiga.

Följ ämnen i artikeln