Hon skäms inte för att hon haft fel

Att erkänna att man haft fel tillhör inte politikens dygder.

Men det gjorde Ebba Busch Thor i SVT:s utfrågning av henne.

De som tjänar minst ska också få sänkt skatt.

Det handlar om kolumnen i skattetabellerna för personer som uppbär ersättningar från sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen eller är sjukpensionärer.

De betalar för närvarande högre skatt än några andra med motsvarande inkomster.

I höstas röstade Kristdemokraterna emot en sänkning av deras skatt. Men nu har partiet ändrat sig.

– Jag tycker inte att det var rätt ställningstagande, säger Ebba Busch Thor, KD:s partiledare som var först ut i SVT:s traditionella partiledarutfrågningar inför valet.

Ebba Busch Thor i SVT:s studio.

Jan Björklund (L) säger ofta att han har ändrat sig. Men hittills har han varit ganska ensam om det i den svenska politiska eliten.

Men nu har alltså även Allianskollegan Ebba Busch Thor bestämt sig för att säga att hon, och partiet, hade fel. Kan det bli en trend?

Det skulle i så fall vara välgörande. Man fattar inte alltid rätt beslut och dessutom kan omständigheterna förändras så att att en åsiktskantring kan bli nödvändig.

Lite sämre klarade KD-ledaren av att förklara varför det försvann 10 000 platser inom äldreomsorgen under förra mandatperioden men bara 500 under den innevarande.

Hon skulle kunnat förklara det med att äldreomsorgen är en kommunal fråga. Statsmakterna har ett förhållandevis blygsamt inflytande över den.

Men det gjorde hon inte. Hon sade att hon inte satt i regeringen då och det var ju inget särskilt bra svar.

Hon skulle också kunnat ha sagt att KD var Alliansregeringens minsta parti och därmed inte alltid fick som de ville. Det kommer de inte få om det skulle bildas en ny Alliansregering efter valet heller.

Men så är det. Inget av de fyra partiernas önskelistor kommer att genomföras till punkt och pricka om de vinner valet. Alla får pruta och kompromissa.

Sjukvården är valets viktigaste fråga, både för väljarna och för Kristdemokraterna. Därför var det lite konstigt att den frågan inte fick större utrymme i utfrågningen av Ebba Busch Thor.

Bland annat vill partiet förstatliga sjukvården vilket låter som en väldigt dyr förändring. Men det var en fråga som KD-ledaren alltså inte behövde svara på.

Kristdemokraterna har svagt väljarstöd och ligger i flera väljarbarometrar, dock inte i Aftonbladet/Inizio, under den avgörande fyraprocentsspärren.

Men utan Kristdemokraterna så blir det ingen ny Alliansregering. Det var ett budskap som Ebba Busch Thor skulle kunna ha framfört för att locka till sig fler taktikröstare, personer som tycker det är viktigare med ett regeringsskifte än den exakta storleken på det egna favoritpartiet.

Det gjorde dock inte Ebba Busch Thor och det var lite märkligt att hon inte tog den chansen åtminstone någon gång under den timslånga utfrågningen.

Att prata om sig själv är svårt men KD-ledaren klarade det utan att bli privat. Hon berättade att det var hemtjänstens behandling av hennes mormor som väckte hennes politiska engagemang.

Och hon sade att hon under sina drygt tre år som partiledare fött två barn och att hennes man tagit ut längre föräldraledighet än hon.

Det var inte för att framhålla vilken superman hon har utan för att förklara varför KD är emot öronmärkta månader i föräldraförsäkringen. Ingen annan än familjen själv vet vad som passar dem bäst.

Plus och minus på Ebba Busch Thor

Bra eller dåligt framträdande för partiet

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

I huvudsak bra.

Raka svar

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Busch Thor erkände till och med att hon haft fel i en fråga.

Engagemang

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

KD-ledaren var genomgående väldigt engagerad och mån om att alla skulle förstå KD:s politik.

Betygsskala: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus Världsklass. Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Mycket bra. Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus Bra. Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus Godkänt. Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Dåligt. Uselt.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.