Sverige röstade ja – men är för feg för att erkänna det

Regeringen röstade såklart ja för att Saudiarabien skulle ta plats i FN:s kvinnokommission.

Annars finns det ju ingen anledning att tiga.

Stefan Löfven besökte  Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz förra året.

Häromdagen röstade 47 av 54 länder i den kommitté som utser medlemmarna i FN:s kvinnokommission ja till att Saudiarabien tar plats i den.

Oppositionen rasar och kräver besked om Sverige röstade ja eller nej till att ett av världens minst jämställda länder tar plats i den FN-församling som ska främja jämlikhet och stärka kvinnor. Jan Björklund (L) har till och med satt en deadline för beskedet. Han vill ha det i dag.

Den uttalat feministiska regeringen och UD hänvisar till utrikessekretessen och lägger locket på. Det kan bara betyda en sak, att Sverige var ett av de länder som röstade in Saudiarabien.

Det är nämligen en skämmig ståndpunkt och därför säger regeringskansliet ingenting väl medvetna om att utrikessekretessen gör det omöjligt att ta reda på svaret utan deras medverkan.

Alltså måste man dra slutsatsen att regeringen röstade ja. Det tyder också de kryptiska svar som skickades från jämställdhetsminister Åsa Regnérs (S) kansli till Aftonbladet:

”FN är en organisation som består av medlemsstater, där alla har lika rätt att delta i organisationens arbete”. Självfallet, men alla är inte lika lämpade för alla arbetsuppgifter.

Jämställdhet och Saudiarabien är känslig materia i regeringskansliet efter Stefan Löfvens (S) uttalande vid ett besök i landet i oktober förra året. Då sade han:

”Det är klart att det finns, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor. Bristande fungerande äldreomsorg gör att kvinnor går ner till deltid och slutar arbeta också i Sverige. Det finns på båda sidor hinder för kvinnors deltagande. Men det måste respektive land ta i med.”

Detta sade statsministern alltså i ett land där kvinnor inte får gå ut utan heltäckande slöja, där mindre än tio procent jobbar (i vissa tillåtna sektorer) och har egen lön, där asiatiska kvinnor utnyttjas som slavar och nyligen fick arbetsdagen begränsad till 15 timmar, där kvinnor inte få köra bil och måste ha en manlig förmyndare.

Rätt långt från den svenska verkligheten om man säger så. Befriande långt, skulle man också kunna säga.

Utrikessekretessen är ett mycket användbart verktyg för regeringen. Den säger att uppgifter inte får lämnas ut om det kan antas störa Sveriges förbindelser med andra länder eller skada Sverige på annat sätt. Den risken finns ju alltid, i högre eller lägre grad.

När Sverige röstades in i FN:s säkerhetsråd fick vi gratulationer av många andra länder varav en del också avslöjade att de lagt sin röst på Sverige. Även vid det här tillfället har vissa länder avslöjat hur de röstat.

Enligt Hillel Neuer, chef för UN Watch som granskar FN, är fem av de länder som röstade emot att Saudiarabien skulle bli medlem i kvinnokommittén europeiska.

Sverige röstade ja, jag är beredd att satsa ganska mycket pengar på det. Men regeringen är för feg för att erkänna det och skyller på utrikessekretessen.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!