Därför ser Trump och andra Sverige som ett hot

Det är ingen slump att president Trump och andra attackerar Sverige.

Han är helt enkelt rädd att en strategi som inte innebär att folk behöver låsa in sig ska visa sig lika effektiv mot smittspridningen som de hårdare tag som USA och många länder vidtar.

Trump är inte den förste som ser Sveriges agerande som ett hot mot den egna strategin. Kritik har kommit från många länder. Den norska smittskyddsmyndigheten kallades Sveriges agerande för ett experiment. Kina pekade särskilt ut Sverige för att ha en alldeles för slapp och lättsinnig inställning till coronaviruset.

Till en del är kritiken säkert en äkta upprördhet och rädsla över vad man uppfattar som att Sverige inte tar smittan på tillräckligt stort allvar. Men det finns också en annan dimension.

Länder som Italien, Spanien, Frankrike, Storbritannien och sent omsider USA har gjort enorma ingrepp i folks frihet. Människor får bara gå ut för att handla mat, gå till apoteket och rasta hunden. Alla som inte har samhällsviktiga jobb måste stanna hemma. Annars blir det böter. I några länder får man motionera men Frankrike drog i går in rätten att jogga på dagtid.

Sverige sticker ut

Vill man få människor att acceptera och följa så stenhårda regler är det givetvis lättare om alla länder i åtminstone västvärlden gör samma sak.

När någon sticker ut, som Sverige gör med sin högre grad av frivillighet, innebär det ett indirekt ifrågasättande av de andra ländernas tuffare strategi. I efterhand riskerar Trump, Macron, Spaniens Sanchez och Italiens Conte en backlash för att de tog i för hårt och inskränkte människor frihet onödigt mycket.

Presidenten vill ha någon att skyllda på och Sverige är en tacksam måltavla.

Det handlar också om ekonomin. USA ihop med Italien och Spanien har mer eller mindre stängt ner sina ekonomier. Bara samhällsviktiga funktioner upprätthålls. Det skapar snabbt enorma kostnader och hög arbetslöshet.

Även Sveriges lite mildare nedstängning kostar stora pengar men skadar inte ekonomin lika mycket på kort sikt.

Vill skylla på någon

För Donald Trump handlar attacken mot Sverige mycket om att försöka få bort uppmärksamheten från den egna coronakatastrofen som pågår i USA. Bara i New York har fler än 3 000 avlidit i covid-19 så här långt. Det är fler än som dödades i terrorattackerna i USA den 11 september 2001.

Trump får hård kritik på hemmaplan för att ha agerat för långsamt. Han försvarar sig med att USA gjort som de flesta länder.

Presidenten vill hitta någon att skylla på. Då är Sverige en tacksam måltavla eftersom de flesta amerikaner knappt vet var Sverige ligger. Han kan påstå att vi ”utstår allvarligt lidande” utan att de flesta amerikaner har en aning om det stämmer eller inte.

Sanningen är att en stad som New York just nu lider betydligt mer av coronapandemin än Stockholm.

Sa att USA hade full kontroll

Trump försöker också skylla på Världshälsoorganisationen, WHO, som han anser inte larmade tillräckligt snabbt.

En aning märkligt eftersom WHO gång på gång uppmanade världens länder att göra mer för att stoppa smittspridningen samtidigt som Trump på presskonferenser sa att det inte var någon fara och att USA hade full kontroll över viruset.

Den amerikanske presidenten verkar ha en särskild förkärlek för att länka ihop Sverige med katastrofer. Minns när han för något år sedan på ett valmöte sa ”titta på vad som hände i går kväll i Sverige” när ingenting särskilt hade hänt.

Sverige och Skandinavien har blivit ett slagträ i den amerikanska presidentvalsdebatten där särskilt en av de två kvarvarande demokratiska utmanarna, Bernie Sanders, ständigt framhåller länder som Sverige som ett föredöme när det gäller sjukvård och välfärdssystem.

Något facit finns inte

Något facit för vem som gör rätt i coronapandemin finns inte och kommer inte att finnas på länge än. Det kan också vara så att den frivilliga fysiska distansering som många svenskar tillämpar kanske inte skulle fungera i USA eller Italien. Varje land har sina egna förutsättningar och det går inte att jämföra rakt av.

När ledarna i andra länder ser Sveriges strategi som ett hot beror det på att det också finns många i utlandet som beundrar Sveriges mod och självförtroende när man vågar följa en egen väg. Det öppnar för kritik längre fram mot den strängare linjen.

Men givetvis riskerar även de ansvariga i Sverige att få hård kritik om det i efterhand visar sig att strategin som bygger på mer frivillighet lyckades sämre med att stoppa smittan.

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN