Hur långt räcker de ambitiösa orden?

En presskonferens i Rosenbad i dag var en påminnelse så god som någon om att hatbrott inte engagerar svensk journalistik i någon större utsträckning.

När demokratiminister Alice Bah Kuhnke och inrikesminister Anders Ygeman hade redogjort för "Nationell plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott" var det dags för enskilda intervjuer med representanter för riksmedierna.

Jag var förvånad över att närmare tio journalister hade orkat släpa sig till Rosenbads pressrum Bella Venezia, inte minst med tanke på att inte en enda reporter hörde av sig till Brottsförebyggande rådet då siffror nyligen presenterades som visar att fler hatbrott än någonsin tidigare polisanmäldes förra året.

Det visade sig att journalisterna mest såg en möjlighet att ställa frågor till inrikesministern om rikspolischefen Dan Eliasson, som i vanlig ordning är omstridd.

– Jag har förtroende för Eliasson, sa Ygeman till Expressen.

–  Jag har förtroende för Eliasson, sa Ygeman till Ekot.

– Jag har förtroende för Eliasson, sa Ygeman till TT.

Bah Kuhnke är inte politiskt ansvarig för polisen och hade därför en tacksammare uppgift än sin regeringskollega.

Hon talade allvarligt och engagerat om "ny dialog med berörda aktörer", att "det saknats samlat grepp" och om "förbättrad samordning och uppföljning".

Bortom politikerflosklerna och avsaknaden av skarpa förslag gick det hur som helst att skönja konturerna till vettiga initiativ.

En myndighet, Forum för levande historia, får första gången ett övergripande ansvar för arbetet mot rasism. Mer kraft ska läggas på forskning, utbildning och kunskap samt på de sajter och nätverk där rasistiska inlägg är vanliga.

Reportrarna antecknade, fotograferna tog sina bilder och livvakterna från Säpo stod med armarna i kors och uttryckslösa ansikten.

Orden fortsatte att strömma ur statsråden... Dialog... Kartlägga...Utvärdera...

Svenskt och ambitiöst. Men hur långt räcker det i ett samhälle som blir allt mer polariserat, där islamofobiska, antisemititiska, misogyna och homofoba åsikter uttrycks allt oftare och av allt fler och där hätskheten i sociala medier och på forum på internet bara tycks bli starkare och starkare?

Rättsväsendet ska bli aktivare i arbetet mot hatbrott på nätet. Jag vet inte hur många politiker jag hört säga just detta på jag vet inte hur många presskonferenser.

Varför inte även åka på studiebesök till Tyskland. Där gjorde 25 polisdistrikt tidigare i år en razzia i 14 delstater och slog till mot 60 högerextrema näthatare.

Även det är ett sätt att arbeta. 

Följ ämnen i artikeln