Nykterist på festen gör nordbor nervösa

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-02

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag har alltid varit helnykterist. Inte ens ett glas vin till maten. Jag har aldrig känt det som något bekymmer. Eller som om jag måst avstå från något underbart. Därmed har omgivningen, den normaldrickande, bekymrat sig. Dels: Vad ska vi då hitta på till Kerstin? Dels: Stackars dig som inte törs smaka av det goda vinet (underförstått "dyra vinet"). Nordiska människor vill helst inte se en nykterist i middagssällskapet. Jag har tränat mig till olika dräpande repliker för att få bort misstanken att jag också är vegan, antikaffe-tant och frikyrklig, den värsta moraliska grenen.

En gång i författarsammanhang var det en blivande akademiledamot som hällde vodka i min päronsoda. Jag såg det, därför att jag vände mig om innan jag öppnade toalettdörren. Det är lite melankoliskt, om man så säger, att innevånarna i det nordliga brännvinsbältet blir liksom så nervösa av att ha en nykter typ mitt ibland sig. De får liksom skuldkänslor och vill slå på käften.

Jag har rest mycket i främmande och avlägsna länder och i dessa sammanhang inte stött på någon som blivit arg på mig för att jag hellre druckit mineralvatten. Jag har heller inte behövt förklara varför jag inte dricker alkohol.

Man försöker forska i min barndom. Var min pappa alkoholist, eller? Nej, han var också helnykterist. Så ock min moder. Som ung var jag en mycket strängt moralisk flicka och nykterismen ingick. Jag var ordförande i skolans SSUH (Svensk Skolungdoms Helnykterhetsförbund).

Som vuxen har jag aldrig varit organiserad utan nykter à la carte. Men det faktum att jag inte druckit sprit betyder inte att jag inte känt berusningar. Det finns nämligen många och eftersom jag inte behövt vänta in vinets påverkan för att kasta mig ut i dansen, eller en flirt eller bli vansinnigt kåt eller gränsöverskridande åt en massa olika håll har människor som sett mig bedömt det som så att DÅ hade du väl druckit i alla fall...? Och de som läst mina böcker, där jag lever runt på discon och förälskar mig än hit än dit och går med okända män till ett sjabbigt hotell och låtit mig förföras; allt det där kan jag väl inte gjort nykter?

I gengäld kommer jag ihåg hur det var, och det var kanske inget vidare, eller det var hisnande ljuvligt, men i båda fallen var detta något som jag gjorde av egen fri vilja. Det var mitt eget val.

En gång var jag anlitad att hålla föredrag för högstadieelever i en kommun där man fått extra anslag för en antidrog-kampanj med särskild inriktning på alkoholdrogen. När jag stod framför en stor grupp trötta, utledsna, splittrade, desperata tonåringar, då fick jag panik. Vad skulle jag kunna hitta på att säga som de alls brydde sig om? Men just i den stunden hittade jag det. Långsamt och mycket tydligt sa jag "Om man vaknar i ett rum med konstig tapet är det jävligt bra att veta hur man kom dit".

Den plötsliga uppmärksamheten. Det ena flickansiktet efter det andra som blev liksom konkavt. Här fanns något de kände igen. De visste vad jag pratade om.

Jag fortsatte: "Jag har mer än en gång vaknat i ett sånt rum men jag har vetat hur jag kom dit, jag har gått dit själv och hade jag sperma i slidan hade jag varit medveten om det också. När det hände".

Detta skolbesök var långt före de återkommande gruppvåldtäkternas tid, där redlösa flickor utnyttjas av pojkar som sett till att de fått ordentligt med alkohol i sig. En sån flicka orkar inte göra motstånd. Och det kommer till rättssak så sitter pojkarna där och flinar stöddigt och gör miner mot varandra och säger: "Hon var ju med på det ju". Och hon har inte ens ett blåmärke att visa upp.

Det är så ohyggliga händelser att de borde åstadkomma en rasande brand genom landet. Men inte heller en full flicka får skylla sig själv. Desto större anledning till större aktivitet bland föräldrar, lärare och andra vuxna. Jag hade inte alldeles klart för mig om alkoläsken fanns kvar i Systembolagets sortiment. Jag trodde faktiskt att den var borttagen, tills en ung man upplyste mig om att den visst fanns kvar och att det är just sån dryck som killar bjuder tjejer på. Det smakar oskyldigt sött som läsk. Men har samma procent som starköl. Om det faktiskt är sant att denna dryck fortfarande finns kvar bör den självklart omedelbart rensas ut.

Svårare är det att hindra billig sprit öster ifrån att strömma in i landet. Om man vaknar i ett rum med konstig tapet är det jävligt bra att veta hur man kom dit

Kerstin Thorvall

Följ ämnen i artikeln