Vuxna människor med god inkomst borde kunna betala sina räkningar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-01-09

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inte nu igen, Sahlin!

Utan att ens vara inblandad känner man sig skamset rosa över hela kroppen. Vuxna människor med god inkomst borde kunna betala sina räkningar i tid.

Mona Sahlin är ett av regeringens tyngre statsråd. Hon tjänar 78 000 kronor i månaden och är biträdande minister på näringsdepartementet, ett så kallat superdepartement, som har hand om praktiskt taget allt från trafik till konkurrens- och turistfrågor.

Mona Sahlin är också en slarver. Hon har så dålig koll på privatekonomin att det gång på gång visar sig att räkningarna går till kronofogden innan hon betalar.

Den här gången handlar det om mindre summor. En p-bot och en avgift för tv-licensen. Men fyra andra räkningar har statsrådet betalt först efter påminnelse från kronofogden. De tidigare påstötningarna har hon antingen struntat i eller inte sett.

Riskerar att bli en driftkucku

Men även om det rör sig om småpengar är det obegripligt att det inträffar. Ingen framstående svensk politiker har utsatts för så mycket spott och spe för att inte klara vardagslivets ekonomiska förtretligheter som Sahlin.

Ändå har hon inte förmått att ordna säkra rutiner ens för regelbundet återkommande utgifter som tv-licensen. Det är jättekonstigt.

Med samma precision som en målstyrande robot utsätter sig Sahlin åter för risken att bli en driftkucku. Statsrådet som inte ens klarar av att betala räkningar innan de hamnar hos fogden.

Vem sköter hennes jobb?

I regeringen är Mona Sahlin ansvarig bland annat för lagstiftning som rör arbetsrätt, diskriminering, post, tele- och radiokommunikationer. Det är komplicerade saker där det gäller att hålla tungan rätt i mun.

Men vem sköter det jobbet? Sahlins politiska stab på sju personer förefaller få dra ett tungt lass.

Förra gången en skatteskuld

Efter sex års bortovaro kandiderar Mona Sahlin på nytt till riksdagen. Hon vill tillsammans med 348 andra bestämma över oss andra. Det är bland det finaste man kan vara, ett förtroendeuppdrag i ordets verkliga bemärkelse.

Men vem har grundmurat förtroende för en person som årligen hamnar i kronofogdens register? Risken är överhängande att skaran är ganska gles.

Förra gången som Mona Sahlin fastnade i kronofogdens garn gällde det en skatteskuld. Då skulle statsministern ha ett allvarligt samtal med henne. Mona ”det är häftigt att betala skatt” Sahlin fick åtminstone inte slira på just de betalningarna. Samtalet tycks ha haft begränsad effekt.

Ändå känner man sig mest skamset rodnande. Vuxna människor med ansvarsfulla uppdrag borde faktiskt klara vardagens trivialiteter. Också.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln