Plötsligt håller Fredrik Reinfeldt presskonferens

Plötsligt stod Fredrik Reinfeldt i talarstolen.

Och än en gång pratade han om öppna gränser och fri rörlighet.

Likheterna med Öppna era hjärtan, sommartalet som den dåvarande statsministern höll 2014, ett tal som hatades av vänstern då det begav sig och av högern i dag, tacksammare än så är livet inte alltid, stannade dock där.

Nu pratade Reinfeldt om it-brottslighet och om internationella stöldligor som utnyttjar öppenheten och gör inbrott i bostäder och stjäl båtmotorer och bilar och försvinner ut ur landet igen innan polisen hinner blinka.

En ny tid och en ny roll. Den mest framgångsrike högerledaren någonsin är numera ordförande i Trygghetskommissionen, tillsatt härom året av branschorganisationen Svensk försäkring, som hade tröttnat på vardagsbrottsligheten och ville "bryta den negativa utvecklingen".

Vardagsbrottslighet är emellertid ett substantiv som vi inte längre bör använda, förklarade Reinfeldt då han avslappnat och klädd i modern, grå kostym med stuprörsbyxor i förmiddags presenterade en ny rapport om stölder och bedrägerier inför journalister och branschfolk.

Nej, internationellt används termen "quality of life crimes", livskvalitetsbrott, ett begrepp som bättre beskriver hur dessa brottskategorier drabbar människor.

Brottsligheten har flyttat

Powerpointbilderna ersatte varandra och siffror rabblades. 2007 anmäldes 70 000 bedrägerier. Tio år senare var det 200 000. Anmälningar som nästan alltid avskrivs direkt.

Vem rånar en bank som inte har kontanter? Brottsligheten har flyttat dit pengarna finns. Men polisens it-avdelningar prioriterar barnporr och terrorism och den som har blivit blåst på åttatusen spänn hamnar långt ner i högen för att så småningom förpassas till papperskorgen.

Trygghetskommissionens ordförande sa att den nya, sköna it-världen beskrivs i för okritiska termer. Konsumentperspektivet försvinner. Den vanliga människan har inget val utan måste hänga med vare sig han eller hon vill eller inte.

Det har han rätt i. Vem saknar numera bank-id? Endast en del pensionärer och en och annan idealistisk hippie som flyttat ut på landet och tillbringar dagarna med att odla morötter.

En miljardindustri

Och så har vi de internationella stöldligorna. Reinfeldt berättade målande om små, vältränade styrkor som närmast påminner om paramilitära grupperingar som gör raider in i landet.

Dessa ligor tros ligga bakom hälften av bostadsinbrotten och mellan 70 och 90 procent av stölderna av bilar och båtar. En miljardindustri som inte skulle fungera utan inhemska logistikkedjor som tar hand om det ofta skrymmande stöldgodset och transporterar det till uppsamlingsplatser.

Vad ska då göras? Vår berättare och hans expertgrupp föreslår att "privata aktörer" ska ges större utrymme i bekämpningen av nätbrottsligheten. Dessutom borde it-branschen blandas in.

Och för att göra livet besvärligare för de globala stöldligorna måste polisen även rikta fokus mot de personer som med Sverige som bas ingår i verksamheten.

Sedan var det dags för enskilda intervjuer. Reinfeldt svarade tålmodigt och avslappnat på samma frågor från reporter efter reporter, skämtade en del och såg inte ut att för ett ögonblick sakna politikens intriger, falskspel och bräckliga uppgörelser.

Vem kan anklaga honom för det.