Ge föräldrarna en storstädning i jul – få skatten sänkt

Uppdaterad 2012-12-07 | Publicerad 2012-12-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Annika Creutzer om rut- och rotavdraget

Ge bort en storstädning eller snöskottning i julklapp. Dessutom får du skatten sänkt.

Detta är möjligt om du ger gåvan till dina föräldrar.

I år kan du också få sänkt skatt för gåvor till välgörenhet.

En regel för rutavdraget som vi lätt glömmer bort är att det går att få sänkt skatt även för tjänster som utförs i föräldrarnas bostad. Det kan gälla promenadsällskap, trädgårdsarbete, städning, tvätt och mycket annat.

Så när föräldrarna säger att de absolut inte vill ha en pryl så kan du istället ge dem ett handtag.

Det går även att få skattereduktion för rot-arbete men då krävs att det vuxna barnet äger hela eller en del av föräldrarnas bostad.

Det vi i dagligt tal kallar rut och rot heter egentligen husarbete i lagtexten och det är kostnaden för köpta arbetstimmar som kan minska skatten.

För varje individ gäller att det går att få skattereduktion med maximalt 50 000 kronor. Det innebär att du köpt arbetstimmar till ett värde av 100 000 kronor. Men för att kunna få denna maximala skattesänkning krävs att du betalar tillräckligt mycket i skatt. För dig som är löntagare behövs en månadslön på cirka 26 000 kronor. Har du avdrag för låneräntor eller pensionssparande krävs en ännu högre lön. Har du bara pensionsinkomster räcker det med cirka 16 000 kronor i månaden för maximal skattereduktion. Har du lägre inkomst kan du räkna ut hur mycket du kan köpa tjänster för på Skatteverkets hemsida.

Nytt för i år är att arbetsgivaren kan ge dig ett presentkort på hustjänster i julklapp.

En skattefri julklapp får kosta högst 450 kronor. Ger arbetsgivaren dig ett presentkort på den summan kan du köpa tjänster för hela beloppet.

Dessutom får du skatteavdrag för de arbetstimmar du köpt. Därmed blir gåvan värd mer än 450 kronor för dig men det tycker Skatteverket är okej.

Däremot får arbetsgivaren inte ge dig pengar i julklapp. Det innebär att du inte kan få pengar skänkta till välgörenhet och sedan göra ett eget gåvoskatteavdrag.

Däremot får du göra skatteavdraget om du skänker egna pengar. Gåvan ska vara på minst 200 kronor. Du sänker skatten med 25 procent av årets totala gåvobelopp. Taket är 6 000 kronor, vilket ger en sänkt skatt med 1 500 kronor. Skatteverket har en lista med vilka mottagare som är godkända för avdrag.

Annika Creutzer

Följ ämnen i artikeln