Därför kan Trump tjäna på att blir ställd inför riksrätt

USA:s president Donald Trump.

Plötsligt har frågan om Donald Trump och riksrätt fått en helt ny dimension.

Tidigare var spörsmålet om det fanns tillräckliga skäl att försöka avsätta presidenten. Nu måste frågan omformuleras.

Tror president Trump att han kan tjäna på att bli ställd inför riksrätt?

Donald Trump hade knappt hunnit tillträda som president förrän ropen höjdes från vissa demokrater om att han måste avsättas.

Hans uppträdande i Vita huset anses på alla sätt uppenbart apart jämfört med en normal president.

Under de första två åren var det en rent akademisk fråga eftersom demokraterna inte hade majoritet i representanthuset vilket krävs för att inleda ett riksrättsförfarande. Riksrätt är det enda normala sättet att avsätta en president.

Efter mellanårsvalet förra året har demokraterna majoriteten och kan när som helst ställa presidenten inför riksrätt. Men demokraternas majoritetsledare Nancy Pelosi håller emot.

Hon vill inte försöka avsätta presidenten eftersom hon vet att det krävs en majoritet i senaten för att fälla honom. Hon är rädd att ett åtal ska få Trump av framstå som offret som förföljs av de hänsynslösa demokraterna.

I senaten är republikanerna i majoritet och i dagens polariserande klimat är det tveksamt om någon av dem vågar bryta mot partilinjen.

Försöker locka

President Trump är därför inte särskilt orolig för att bli avsatt. Tvärtom finns det många som menar att han rent av vill bli åtalad av kongressen. Att hans taktik är att försöka locka demokraterna att ta steget.

Skälet skulle vara att om senaten som förväntat frikänner honom så kan han använda det i valrörelsen som ett argument för att han är oskyldig och ren.

Ungefär på samma sätt som han använde Robert Muellers Rysslandsutredning för att hävda att det inte skett någon mörkläggning och att Trumpkampanjen inte samarbetade med Ryssland.

– Titta, jag har blivit frikänd.

Detta är det scenario som hittills fått Nancy Pelosi att dämpa alla offentliga krav på riksrätt. Men hon får allt svårare att hålla emot.

Skälet är att presidenten med sina handlingar hela tiden inbjuder till att bli ställd inför riksrätt.

Förstår inte

För några dagar sedan hotade Trump med att helt sluta samarbeta med kongressen om inte demokraterna la ner alla utredningar som pågår mot presidenten. Trump twittrade: ”De kan inte stifta lagar och samtidigt undersöka presidenten”.

Ännu ett bevis för hur Trump inte begriper hur det amerikanska politiska systemet fungerar. Kongressens roll är att både stifta lagar och granska presidenten.

Antingen förstår Trump inte detta eller så är han mån om att stoppa de granskningar som pågår mot honom av rädsla att det ska komma fram för presidenten skadlig information.

Framför allt hoppas Trumps motståndare på att lyckas tvinga honom att offentliggöra sina deklarationer. Tidigare presidenter har alltid redovisat sin privata ekonomi. Fastighetsmiljardären från Manhattan vägrar med ett batteri av olika skäl.

Belackarna tror att det kan döljas explosiv information i deklarationerna. Att Trump skulle ha stora lån från Ryssland eller ha smitit undan skatt är några av de saker det spekuleras kring.

Hindrar vittnen

Omständigheter som skulle skada Trump inför presidentvalet 2020. Vem som går segrande ur denna viljornas kamp är osäkert.

Alltfler demokrater anser att de inte har något annat val än att ställa Trump inför riksrätt, att det är kongressens skyldighet. Presidenten blockerar på ett uppenbart sätt ett 20-tal utredningar och hindrar vittnen från att framträda i kongressen. Han har i princip förklarat krig mot den lagstiftande församlingen.

Inställningen delas till och med av republikanen Justin Amash från Michigan.

Kamp mot klockan

– Kongressen har en skyldighet att hålla presidenten i schack, säger han till Washington Post. Enbart Muellers rapport räcker för att konstatera att presidenten försöker förhindra rättvisas gång.

De demokrater som vill ”åtala” presidenten anser att kongressen måste agera snabbt. Ju längre man väntar desto mer kan Trump utnyttja en eventuell riksrätt i valrörelsen.

Även för Trump är det en kamp mot klockan. Han vill hålla granskarna borta innan väljarna i november nästa år får chansen att återigen avgöra om de vill ha Trump som sin president eller inte.