Abortframgång för Trumplägret kan slå tillbaka

På ytan ser utslaget om abortförbud i Arizona ut som en framgång för republikanerna och Donald Trump.

Men segern kan få en boomerangeffekt lagom till presidentvalet.

En effekt som gynnar Biden.

Beslutet slog ned som en smärre bomb inte bara i Arizona utan i hela USA.

Det var som en kall vind från en svunnen tid svept in när de konservativa domarna i delstatens Högsta domstol slog fast att en gammal lag från 1864 är den som gäller nu. Lagen förbjuder abort i alla lägen utom när kvinnans liv är hotat. När lagen skrevs existerade inte ens Arizona som delstat.

Domslutet togs med fyra röster mot två.

Det hade varit 5-2 om inte en av domarna avstått från att delta i omröstningen. Detta sedan han på Facebook anklagat Planned Parenthood, en organisation som är för fri abort, för att delta i ”det största kända folkmordet i en generation”.

Utslaget kan få stor betydelse för utgången av höstens presidentval.

Arizona brukade vara en delstat som republikanerna kunde räkna med att vinna. Men demografin har ändrats på grund av en stor inflyttning från norra USA och ett inflöde av migranter från Mexiko och övriga Latinamerika.

Opinionsmätningar visar att bara sju procent av delstatens invånare stödjer ett abortförbud utan undantag.

Arizona är numera en så kallad vågmästardelstat där ett litet antal röster kan avgöra om det blir Donald Trump eller Joe Biden som tar hem delstaten. En av bara sex delstater som tros avgöra valet.

På bilden syns tidigare förhandlingar från domstolen i Arizona.

Krokben för Trump

I presidentvalet 2020 vann Biden med bara drygt 10 000 rösters marginal. Trump hoppas att kunna ta tillbaka delstaten den här gången och därmed öka sina chanser att få flytta in i Vita huset igen.

Abortutslaget kan precis ha satt krokben för de förhoppningarna.

Sedan USA:s HD avskaffade den federala rätten till abort för snart två år sedan har abortfrågan fått förnyad politisk sprängkraft. Det visade sig nämligen att även en hel del republikaner runt om i landet vill försvara aborträtten.

I ett antal republikanskt dominerade delstater som Ohio och Kansas har väljarna röstat för att aborträtten ska skrivas in i delstatens grundlag.

I nästan alla de lokalval som hållits sedan abortförbudet 2022 har demokraterna vunnit framgångar. Ett typexempel är mellanårsvalet förra hösten. Då förväntade sig alla ett republikanskt segertåg. I stället var det demokraterna som vann över nästan hela fältet.

Sedan dess har demokraterna identifierat abortfrågan som en valvinnare även inför president- och kongressvalen i november.

President Joe Biden var en av många som snabbt fördömde Arizonas beslut. Han kallade det ”grymt”.

Varje gång en ny delstat begränsar eller avskaffar aborträtten leder det till att demokratiska väljare blir mer motiverade att rösta.

Nationellt förbud

Eftersom valdeltagandet i amerikanska val ofta är lågt jämfört med andra demokratier är en avgörande faktor att partierna lyckas få sina väljare att gå till vallokalerna. En bra motivator är frågor som engagerar väljarna.

För varje nytt beslut som inskränker aborträtten ser det ut som att demokraterna gynnas.

Detta har Donald Trump och en del andra republikaner insett.

Trump har under en längre tid inte velat ge några konkreta besked om hur han tycker att republikanerna ska agera i abortfrågan framöver. Men dagen före utslaget i Arizona meddelade Trump att han tycker det är upp till delstaterna att bestämma över aborträtten.

Inom republikanerna finns det många strängt konservativa som vill att nästa steg ska bli att ett nationellt abortförbud. I och med att delstaterna nu själva avgör kan den som bor i en delstat med abortförbud resa till en demokratiskt styrd delstat där abort är tillåtet.

Denna ”abortturism” vill många republikanska politiker sätta stopp för.

Lagen förbjuder abort, utom där kvinnans liv är hotat.

Desarmera frågan

Trump trodde han desarmerat abortfrågan genom att låta delstaterna bestämma. Utslaget i Arizona ser ut att få motsatt effekt. Sedan tidigare pågår försök att få till en omröstning om att föra in aborträtten i Arizonas grundlag. En omröstning som i så fall sannolikt hålls i samband med presidentvalet den 5 november.

Det kan få extra många demokrater att gå till vallokalen. Eftersom segermarginalen i delstaten förväntas bli väldigt liten kan det ge Biden en valseger som annars kanske hade gått till Trump.

Liknande omröstningar är på gång i flera andra delstater.

Under sin presidenttid kunde Donald Trump tillsätta tre konservativa domare till HD. Därför sågs det som en stor framgång för ex-presidenten när aborträtten föll.

Nu kan den framgången leda till att han i stället förlorar presidentvalet 2024.

Följ ämnen i artikeln