Andra lagar hade knappast hindrat terrordådet

Än en gång hörs kraven på ny lagstiftning.

Ett alternativ är att bättre utnyttja de paragrafer som redan finns.


Terrordåd utlöser djupt känd vrede och förtvivlan och ett behov av förändringar.

Säkert finns lärdomar att dra av morden på Drottninggatan: Rutiner som behöver ses över och lagar som eventuellt bör justeras.

Jag har inga problem med att polisen exempelvis får ökade möjligheter till kameraövervakning. En viktig anledning till det snabba gripandet av den misstänkte terroristen var att polisen kunde gå ut med just bilder från en övervakningskamera.

Och det tycks finnas skäl att se över juridiken kring polisens arbete med utvisningar och avvisningar.

Men vad som framförallt behövs är att försöka behålla lugnet. Det har varit si och så med den saken de senaste dagarna.

Svårt att runda grundlagen

Rekord slogs av den polischef i Göteborg som två dagar efter terrordådet lanserade förslaget att vissa åsikter ska leda till att uppehållstillstånd dras in.

Något säger mig att det kommer att bli svårt att runda grundlagen med en sådan paragraf.

Den petigt lagde hade dessutom kunnat påpeka att Drottninggatan inte hade förhindrats med den sortens åsiktsförbud. Mannen hade nämligen inte uppehållstillstånd.

Polischefen befinner sig dock i gott sällskap. De olika utspelen som har kommit de senaste dagarna har en gemensam nämnare: blodbadet i fredags hade skett även om förslagen hade varit genomförda.

Statsminister Stefan Löfven och moderatledaren Anna Kinberg Batra har båda uttryckt irritation över att utvisningen av Rakhmat Akilov inte verkställdes och säger att möjligheterna att genomföra den sortens beslut måste förbättras.

Öppnar för norsk kopia

Sanningen är att det troligen inte hade gått att utvisa den misstänkte terroristen även om han hade tagits i förvar i samband med beslutet.

Uzbekistan är en skurkstat och efter en dom i Europadomstolen för några år sedan har Sverige som huvudregel att inte skicka människor dit med tvång.

Justitieminister Morgan Johansson öppnade härom dagen för en lagstiftning liknande Norges, där deltagande i en terroristorganisation har kriminaliserats.

En sådan lag har utretts tidigare i Sverige och har ansetts kunna krocka med den grundlagsfästa föreningsfriheten. Men något säger mig att det går att finna en väg runt det hindret.

Inte heller en sådan paragraf hade haft betydelse i detta fall. Akilov tillhör, såvitt vi vet, ingen terrororganisation.

Lagstiftning är komplicerat och kräver tid och eftertanke för att bli bra. Och rädsla är ingen god rådgivare.