Aftonbladet/Inizio: Tre av fyra oroar sig för landsbygden

Klyftan mellan stad och land en allt hetare politisk fråga

Tre av fyra svenskar oroar sig för att glesbygden ska utarmas så mycket att det inte går att bo där.

Av dem som bor på landet är det ännu fler som är rädda för det, enligt en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio.

I en rad artiklar berättar Aftonbladet om det svikna Sverige. Om kommunerna där pengarna inte räcker, där servicen trots landets högsta kommunalskatter inte räcker. Områdena som flyttbilarna åker ifrån, inte till.

74 procent oroar sig för att glesbygden utarmas så att det till slut bli omöjligt att bo där.

Klyftan mellan stad och land är en allt hetare politisk fråga. I Januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna ägnas ett helt stycke, med 8 av de totalt 73 konkreta åtgärdspunkterna, åt glesbygden, bland annat tillgången till internet.

Men när Aftonbladet frågar svenska folket vad de oroar sig för hamnade inte den svenska landsbygden i topp. Där ligger organiserad brottslighet, sämre havsmiljö, ökad antibiotikaresistens och mer miljöförstöring överst på listan av totalt 38 punkter.

 

Men påfallande mycket av det som oroar människor har på ett eller annat sätt att göra med skillnaderna mellan landets tillväxtområden och de som inte växer så snabbt, eller inte alls. Ett 15-tal av punkterna, omkring 40 procent, rör frågor som också handlar om klyftan mellan stad och land.

Inom det området är det framför allt den övergripande frågan om möjligheterna att bo på landsbygden som oroar människor. Tre av fyra, 74 procent, oroar sig, med viss rätt får man ju säga, för att glesbygden utarmas så att det till slut bli omöjligt att bo där. Bland dem som bor i glesbygden är siffran 80 procent.

En närliggande fråga gäller möjligheten att bo på landsbygden. I genomsnitt oroar sig 60 procent för det. Men i glesbygden är det 80 procent.

 

En annan stor fråga är omsorgen om de äldre och personer med funktionsnedsättningar. Det är självfallet inte en fråga som bara oroar dem som bor i glesbygden, men där är rädslan större än i landet som helhet. Siffrorna är 70 respektive 66 procent.

Högt bensinpris är 51 procent rädda för. Men på landet är det inte helt oväntat fler, 60 procent.

Närhet till polis och räddningstjänst, till skola, tillgång till receptbelagda mediciner, barnomsorg och tandläkare och möjligheten att få träffa en läkare på vårdcentralen är andra frågor som oroar svenska folket. Inte helt överraskande är ängslan för att välfärden inte ska räcka till högre på landsbygden än i landet som helhet.

 

Att inte kunna handla mat, kläder eller andra förnödenheter är dock inget vi går och oroar oss för. Det tyder ju på en sund verklighetsförankring, få har farit illa av just det. Att det inte ska gå att handla mat oroar sig 8 procent för i genomsnitt, 11 procent på landsbygden. Motsvarande siffror för kläder och andra förnödenheter är 9 respektive 17 procent.


Aftonbladet/Inizio: Frågorna vi oroar oss för

  • Glesbygden utarmas så att det bli omöjligt att bo där: 74 procent
  • Möjligheten att kunna bo på landsbygden: 60 procent
  • Höjt bensinpris: 51 procent
  • Få träffa en läkare på vårdcentral: 46 procent
  • Närhet till brandkår, polis och annan räddningstjänst: 37 procent
  • Tillgång till skolor: 26 procent
  • Få tag på receptbelagd medicin: 23 procent
  • Tillgång till barnomsorg: 23 procent
  • Få träffa en tandläkare: 20 procent
  • Handla kläder och andra förnödenheter: 9 procent
  • Handla mat: 8 procent

*Andel som uppger att de är mycket eller ganska oroade.
 

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. 2 179 personer över 19 år intervjuades via webben mellan 28 augusti och 3 september. Flera svarsalternativ var möjliga. I siffran ingår de som uppger sig vara mycket eller ganska oroade.

PODD En granskning av de krisande kommunerna
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

Lärare gråter när elevassistenterna försvinner i Kiruna
Aftonbladets chefredaktör: Därför granskar vi Sveriges kriskommuner
Svenska småstaden används som skräckexempel utomlands
Carina, 44: Jag vet inte hur jag ska få ihop det
Motala sänker värmen hos de gamla för att spara pengar
Kommunalrådet: De äldre kan ha filtar
Lena Mellin: Kommunerna krisar – det är på blodigt allvar
Bjurholms kommunchef om ekonomin: Miserabel
”Jag har lust att anmäla kommunen till Lyxfällan”

Läs också: