Som en saga med sorglig början – och sorgligt slut

Mannen hade en dag glömt stänga ner datorn och lämnat alla internet-flikar öppna. Hon ville väl inte snoka, men hon kunde inte låta bli att se att en av hemsidorna var en nätdejtingsajt.

Jag sitter sysslolös på ett hotellrum i Göteborg och surfar utan mål och mening, följer flödet, rullar med punschen, blir länkad hit och dit, fram och tillbaka, jag far och flyger som en vante i vinden, alla som vill ha mig får mig. Jag hamnar till sist på familje­liv.se och hittar en berättelse som gör att jag lägger ankar.

En kvinna lever i en sambo­relation med en man. ­Mannen hade en dag glömt stänga ner datorn och ­lämnat alla ­internet-flikar öppna. Hon ­ville väl inte ­snoka, men hon kunde­ inte låta bli att se att en av hem­sidorna var en nät­dejtingsajt. En ilning genom kroppen. Vad är det som ­pågår? Hon noterade hans användarnamn på ­dejtingsajten och stängde ­datorn.
Lite senare den kvällen. Kvinnan registrerar sig på dejtingsajten, fyller i upp­gifterna om sig själv. Hon ­beskriver sig som ”en sen­suell kvinna med passion för god mat, vin, choklad och äventyrliga partynätter”. Och så tar hon kontakt med sin sambos användarnamn. ­Skriver ett inbjudande ­meddelande till honom i annat namn.

Lite senare den kvällen. Mannen nappar på betet. Han svarar henne, flörtig och ivrig i tonen. Så inleds en tid av intensiv kontakt. Och det är en omtumlande bild: Kvinnan ligger i soffan i lägen­heten, sambon sitter med sin dator tre meter bredvid. Och de skriver långa brev till varandra. Hon gillrar sin fälla försiktigt och tålmodigt. Han blir alltmer intim. ”Hur smakar dina läppar?­ Jag tror att dom smakar som en sommardag i juli”, skriver han en kväll.

Efter några dagar föreslår han att de ska ses. Det ­visar sig nämligen att de bor i samma stad. Vad är oddsen för det? Det är ju som att det är menat att hända! De ­bestämmer att de ska ses på en kinakrog i stan, ­klockan 20 nästa dag.
Texten är trollbindande. Den är skriven av kvinnan i fråga. Och hon skriver det en timme innan hon ska gå till kinakrogen för att konfrontera sin sambo. Hon har sagt till honom att hon måste iväg i kväll och hjälpa en väninna att måla en vägg. Han har ­inte haft några ­invändningar mot det. Han väntar på att hon ska ge sig av, så att han kan göra sig i ordning för att träffa sin hemliga kärlek.

Kvinnan är nervös, skriver hon i inlägget.

Och så tar texten slut.

Det är bland det starkaste jag läst. Det är som en­ ­saga, med sorglig början och sorgligt slut. Jag undrar så vad som hände på kinakrogen. Och vad som hände sen. Men det berättar inte historien. Jag fick bara inledningsscenen, men lång­filmen fortsätter

i det ­tysta, någonstans i Sverige.

Följ ämnen i artikeln