Levande berättelse om en försvunnen tid

För in de döda

Publicerad 2014-05-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hilary Mantel

Weylers

ROMAN Efterlängtad uppföljare till prisbelönta Wolf Hall. Och det är ingen hemlighet hur det kommer att gå. Anne Boleyn lyckas inte föda Henrik VIII en son och därför låter han halshugga henne. I kulissen väntar i stället den väna Jane Seymour. Thomas Cromwell har mycket att stå i.

En uppslukande bladvändare på svindlande litterär nivå. För denna roman tilldelades Hilary Mantel ännu en gång det prestige­fyllda Man Booker Prize.

Den skenhelige svensken

Louise Brown

Brombergs

FAKTA I Sverige kan en polis som tagit emot en sallad i utbyte mot att glömma en trafikförseelse åtalas och fällas för mutbrott.

Samtidigt kan Telia Sonera betala mutor i miljardklassen till Uzbekistan utan problem. Vad är det för  ofattbart naivt samhälle vi lever i?

Louise Brown är utbildad antikorruptionsrevisor och hon har gjort en väl underbyggd djupdykning i en värld där skattepengar går till tjänster och gentjänster i förbluffande omfattning.

Anteckningar från en kolchos

Sigrid Rausing

Bonniers

MEMOAR Hon tillhör en av världens rikaste familjer och lever åren 1993–94 bland utfattiga männi­skor i en bortglömd del av Estland. Hennes erfarenheter ska ligga till grund för en doktorsavhandling i antropologi.

20 år senare skriver hon en bok om vad hon upplevde och jag läser den med stigande intresse. Sigrid Rausing skildrar människorna i den lilla byn med omtanke och respekt. En levande berättelse om en försvunnen tid.

Stolpe in

Magnus Ljunggren

Mats Vänehem

Bonnier Carlsen

BARN En ny bok för fotbollstokiga killar och tjejer i serien Bästa klubben. ABK ska spela final i Derbycupen. De är ute efter revansch på Ekeby, som de förlorade mot föregående år.

Nikko och Stefan hetsar upp sig när det inte går så bra som dom tänkt sig och ropar: Domaren är mutad! Vilket inte uppskattas av deras tränare. En småspännande bok om laganda, individualism, mod och uppförande på och utanför plan.  Från 7 år och uppåt.

Följ ämnen i artikeln