Låt eleverna klimatstrejka – det är viktigare än sju glosor

Greta Thunberg är utan tvekan, vår tids viktigaste ledare. När Greta Thunberg talar lyssnar världen. Vi gör det, för att vi måste. Vår ohållbara, bortskämda livsstil, tar död på vår planet. Vi har ett val. Att blunda, hålla för öronen och köra på, eller ta in – och förändra oss. Greta Thunberg är på väg att bli vår världs frälsare.

I dag leder hon den största klimatmanifestationen någonsin på jorden med fler än 100 länder och hundratusentals människor som deltar. Ändå väljer många skolledare Sverige runt, att paragrafkrama, tramsa och straffa elever som deltar med olovlig frånvaro. Gör ni det. Sju glosor och en mattelektion till jämfört med ett historiskt tal och en rörelse som förändrar världen. Vad är viktigast att ta in? Jag vet vad jag sa till min åttondeklassare.

Det som i augusti 2018 började med att Greta Thunberg, då 15 år, ensam satte sig och skolstrejkade utanför vår riksdag, något hon enträget fortsatt med, fredag efter fredag, har i dag vuxit till en internationell rörelse. Från #fridaysforchange till fredagen den 15 mars 2019: Global Strike For Future, den största klimatmanifestationen någonsin på jordklotet. Med Greta Thunberg som talare, på Mynttorget, utanför vår riksdag i Stockholm. I dag är hon inte längre ensam. I dag sluter hundratusentals barn och vuxna upp i fler än 100 länder och i skrivande stund, 1 659 städer. 

Och den givna snackisen bland många av Sveriges skolelever i veckan har förstås varit:

– Ska du vara med på skolstrejken på fredag?

Generaldirektören för Skolverket, Peter Fredriksson, förklarade i en intervju i Aftonbladet inför manifestationen att elever som deltar kommer att drabbas av ogiltig frånvaro. 

– Vi har skolplikt och med den menas att eleverna ska vara i skolan. Det är bra att eleverna engagerar sig i viktiga frågor, men det kan man göra på sin fritid när man inte har läxor att göra.

Hm. Det var nyheter för mig. Inte visste jag att skolplikten betyder att eleverna fysiskt ska vara just i skolan. Rätta mig gärna om jag har fel. Men redan när jag gick i skolan hade vi ändå relativt ofta utbildning som bedrevs på annan plats än just inom klassrummets fyra väggar. Så är det ju faktiskt fortfarande: Studiebesök på lokala brandstationen, studiebesök på intressanta utställningar på stadens museer, utflykter ut i naturen, besök på teatrar eller till och med lite mer aktivistiska Operation dagsverke, där jag exempelvis själv tog emot tre elever i min dotters klass som fick hjälpa till i företaget några timmar, mot att jag sedan swishade valfritt belopp som tack till skolans Operations dagsverke-insamling.

Då gick det minsann bra. Blev ingen ogiltig frånvaro där inte.

Men när det handlar om en ung kvinna i form av Greta Thunberg, som talat inför världsledare i FN:s generalförsamling, för världsledare i Davos, som pratar om en så laddad fråga om hur vi väljer att leva våra liv, och på vilket sätt det i dag har en negativ och skadlig påverkan på vårt klimat. Då blev det plötsligt enormt viktigt att vår generaldirektör för Skolverket ägnade sig åt micro management och förklarade att just närvaro här, det blir ogiltig frånvaro.

Hade jag varit generaldirektör för Skolverket, hade jag lämnat frågan till de som faktiskt är ansvariga för undervisningen ute på våra skolor: Skolledarna och pedagogerna.

Och här är det uppenbart att man tänker väldigt olika på olika skolor. På min dotters skola i Stockholm har det utgått påbud om att alla som deltar på manifestationen kommer att drabbas av ogiltig frånvaro, även om man som vårdnadshavare anmäler giltig frånvaro via skolplattformen.

På Gotland ser man på saken med andra ögon. Där tillåts eleverna delta och i en intervju med Hela Gotland säger grundskolechefen Torsten Flemming, på ön, följande:

– Detta ryms inom läroplanen. Vi ska ju jobba med demokratisk fostran, hållbarhet och lära eleverna att ta ansvar för vår jord. Och det finns många frågor i detta som skolan kan ta upp inom samhällskunskapen. Strejkrätt till exempel.

Skolledare där ute, låt er inspireras av Torsten. För ja, engelskaglosor och matematiska regler är viktiga. Men jag lovar – de finns kvar på måndag också. Jag säger inte att Sveriges skolungdomar ska manifestera för klimatet på skoltid varje vecka. Men att en fredag sätta fokus på klimatet, när den största klimatmanifestationen någonsin hålls, borde väl varit en nobrainer.

Som sagt, demokratisk fostran, aktuell samhällsdebatt, strejkrätt, klimatlära. Jag lovar, här finns mycket som ryms i läroplanen.

Vi måste väl inte vänta i några år innan Operation Klimat, fått tio stämplar av godkännande av någon direktör, innan vi låter eleverna lära sig något för livet.

Den tiden är jag faktiskt rädd att vi inte har.