Så undviker du stora förluster om aktien faller

Uppdaterad 2013-02-19 | Publicerad 2013-02-18

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Aktien du satsat på faller i värde.

Om du är lite amatörpsykolog kan du undvika förluster. Då vet du hur du ska överlista dig själv.

Det kan du till exempel ha nytta av om dina Northlandaktier rasat.

Annika Creutzer.

När en aktie börjar falla i värde har vi svårt att göra oss av med den. Vi vill helt enkelt inte ta förlusten.

På ekonomisvenska kallas det förlustaversion. Det är jobbigare att förlora något än att inte vinna det. Göra en förlust på 100 kronor på något vi har är svårare för oss än att inte få utlovade 100 kronor.

Det gäller med andra ord att överlista sig själv. Att bortse från känslorna och använda förnuftet.

Ett exempel är sparande vi har i gamla, dyra fonder. Säljer vi fondandelarna måste vi betala skatt på vinsten, alltså förlora en del av den. Då har vi hellre kvar den dyra fonden trots att vi skulle tjäna mer på att sälja fondandelarna och placera pengarna i en likadan fond med lägre avgift.

Inom en kort tid skulle detta med stor sannolikhet gett en vinst som överstiger skatten vi betalat. Så istället för att du drar dig för att sälja dina gamla fondandelar bör du sätta dig ner och räkna på hur snabbt du kan gå med plus i en annan fond. Betala skatten med gott humör och räkna med bättre avkastning i lågavgiftsfonden.

Har du köpt aktier som börjar falla i värde är det lätt att övertyga sig själv om att det bara är tillfälligt – ”kursen vänder snart uppåt”. Det är vårt sätt att övertyga oss själva om att vi inte ska ta förlusten och är ännu ett exempel på förlustavision. Och så går kursen ner ännu mer och vi kämpar på med att övertyga oss själva. Fast det blir kämpigare för varje steg nedåt aktiekursen tar.

Ett sätt att undvika att göra alltför stora förluster är att vid en nedgång sälja halva innehavet. Då kan du fortsätta att tro på vändningen men du har ändå undvikit att göra ytterligare förluster på en del av placeringen. Det kan tyckas som ett barnsligt sätt men även stora placerare har mellan skål och vägg berättat att de ibland väljer denna medelväg.

Ett annat sätt är att från början sätta upp mål för placeringen. Om kursen går under en viss nivå ska aktien säljas. Detta går att lägga in som en order och kallas för stop loss. Då säljs aktien per automatik. Stop loss är bra att ta till när du inte vill ha ständig koll på en aktie. Då behöver du inte oroa dig för kursfall under semestern. Skulle det inträffa ett större ras så är din aktie redan såld på den nivå du bestämt dig för.

På samma sätt kan du sätta en nivå på hur mycket aktien ska gå upp innan du säljer. En aktie som rusat uppåt vill vi inte heller gärna sälja, kanske går det att få lite, lite till. Och så missar vi att sälja i tid och följer med när det går nedåt.

Men står du med en aktie som är i botten där det inte finns några utsikter till uppgång kan du glömma all psykologi. Då handlar det bara om att dra nytta av förlusten. Går bolaget i konkurs får du använda förlusten till att kvitta andra vinster du gjort på aktier och aktiefonder i din deklaration. Då kan det vara läge att sälja även det som gått bra för att kunna göra kvittningen. Sedan kan du köpa tillbaka den bra placeringen.

Ser det ut som det kommer att ta lång tid innan konkursen är ett faktum kan det vara idé att sälja aktierna för noll kronor till någon i familjen. Då har du gjort en förlust på dina aktier som du kan använda på samma sätt som vid en konkurs. Familjemedlemmen har aktier som antagligen är värda noll men, om allt vänder, kan bli en god affär. Givetvis ska alla affärer mellan familjemedlemmar ske skriftligt och aktierna ska registreras om på den nya ägaren.

Och när det kommer till affärer mellan familjemedlemmar är familjesämjan alltid viktigare än affärerna. Då handlar det inte bara om förnuft utan också om känsla.

ANNIKA CREUTZER

Följ ämnen i artikeln