Oövervinnerlig kärlek och urbant safari

Urban Safari 2, Bobo Karlsson

Norstedts

REPORTAGE Varför har Stockholm ingen färgstark borgmästare? Tanken slog mig under läsningen av denna fascinerande, kärleksfulla hyllning till storstäder jorden runt. New York har haft en rad karismatiska tuffingar, London sin populära nörd Boris Johnson och Paris Bernard Delanoe, som placerat ut tiotusentals cyklar över hela stan. En djupt personlig, faktatät handbok som får dig att vilja kasta dig på första bästa plan ut i världen. Eller resa i fåtöljen.

I morgon fylller jag tjugo, Alain Mabanckou

Månpocket

ROMAN Bedårande om en pojkes uppväxt i Kongo på 1970-talet – ett helt annat Kongo än det våldsamma, krigsdrabbade land vi hör om i nyhetssändningarna. På den tiden hade fred och frihet härskat i över ett decennium. Michel är tio år och bor med sin vackra mamma och sin pappa, som har två familjer. Vi får följa ett barns skildring av den värld han lever i och efter bara några sidor kapitulerar jag fullständigt. En oemotståndlig, charmig läsupplevelse.

New Delhi Borås, Per J Andersson

Månpocket

DOKUMENTÄR Kärleken övervinner allt. Eller vad ska man annars säga om en indier som cyklade hela vägen till Sverige för att leta rätt på den kvinna han förälskat sig i? Pikej föds fattig och kastlös, vilket innebär att han står längst ned på den sociala skalan. Men han har en konstnärlig begåvning, vilket blir hans väg ut ur förnedringen. När han träffar Lotta från Borås vet han att hon är den rätta. Verkligheten överträffar dikten – är det inte så man brukar säga?

Brinnande livet, Alice Munro

Atlas pocket

NOVELLER Hon har en mästerlig förmåga att fånga en människas hela liv med bara några meningar. Varje ny bok av henne har varit en högtidsstund. Men nu är det slut. Vid 82 års ålder och ett Nobelpris har Alice Munro förklarat att det här är hennes sista bok. Fyra avsnitt sticker ut. De är självbiografiska och ”utgör det första och det sista – och det mest väsentliga – som jag har att säga om mitt eget liv.” En briljant avslutning på ett storartat författarskap.

Följ ämnen i artikeln