Den obehagliga frågan måste ställas

WOLFGANG HANSSON: Var det ett misstag eller sköt Iran medvetet ner planet?

Om det ukrainska passagerarplanet sköts ner av Iran finns det en obehaglig men ändå naturlig följdfråga som måste ställas.

Var det av misstag eller kan det ha varit en del av Irans hämnd?

Oavsett är uppgifterna mycket besvärande för regimen.

Tajmingen mellan Irans hämnd mot USA i form av dussinet missiler som skickades mot amerikanska militärbaser i Irak och det ukrainska passagerarplan som störtade bara några timmar senare gjorde att det redan från början fanns frågetecken kring om det verkligen var en olycka.

Det kändes som en osannolik slump.

Därför kommer det, hur obehagligt det än är, inte som någon stor chock när västerländska underrättelseuppgifter nu hävdar att planet sköts ner av Iran.

På det här stadiet vet vi för lite för att säkert kunna säga om uppgifterna verkligen stämmer. Men det sätt som flight 752 förolyckades på ger stöd för teorin om att planet träffades av någonting i luften.

Piloterna uppges inte ha skickat ut något nödmeddelande vilket de rimligen borde ha gjort om planet drabbats av tekniska problem.

GRAFIK: Paul Wallander

Plan fattar väldigt sällan eld i luften och ramlar rakt ner, vilket det aktuella planet verkar ha gjort.

Flygplanstypen Boeing 737 är en av världens mest beprövade och det finns enligt experter inget exempel genom åren på att plantypen råkat ut för ett liknande händelseförlopp.

President Trump talar om ett möjligt misstag. Han vill uppenbarligen inte i onödan inflammera situationen när både USA och Iran precis backat från krigets rand.

Även Kanadas premiärminister Justin Trudeau verkar utgå ifrån att Iran skjutit ner planet av misstag.

Teorin: Misstogs för ett bombplan

Förklaringen skulle vara det uppskruvade läge som rådde. Bara timmar hade gått sedan Iran attackerat de amerikanska baserna och militären fruktade en motattack. Det ukrainska planet ska enligt den teorin ha misstagits för ett amerikanskt bombplan.

Mot den förklaringen talar att militären rimligen måste ha känt till att den internationella flygplatsen var öppen. Det ukrainska planet var långtifrån det enda som lyfte denna morgon. Varför skulle plötsligt det planet ha uppfattats som en möjlig säkerhetsrisk?

Givetvis kan det ha varit ett misstag. Men om planet sköts ner av en missil går det inte att låta bli att ställa frågan om det skedde med flit.

När det gäller nedskjutna passagerarplan i Iran så finns det en intressant förhistoria. 1988 sköt USA ned ett iranskt passagerarplan med 290 människor ombord på väg från Teheran till Dubai. Planet misstogs av ett amerikanskt hangarfartyg för ett stridsflygplan. USA betalade till slut ut ersättning till offrens anhöriga men bad aldrig Iran om ursäkt för nedskjutningen.

Svarade på Twitter

Att den historien fortfarande är en nagel i ögat på regimen fick vi bevis på dagarna före Irans hämnd för USA:s avrättning av generalen Qassem Soleimani.

President Trump varnade då Iran för att hämnas och sa att han hade 52 mål i landet som USA tänkte bomba som vedergällning. 52 var en hänsyftning på det antal amerikanska diplomater som Iran tog som gisslan efter den islamska revolutionen 1979.

Irans president Hassan Rouhani svarade då på Twitter att Iran hade 290 amerikanska mål. En hänvisning till antalet döda på det iranska passagerarplanet.

Irans president Hassan Rouhani.

Frågan är dock varför Iran skulle skjuta ned ett ukrainskt plan för att hämnas på USA?

Ukraina är numera en allierad till USA. De flesta av passagerarna ombord var utländska medborgare, om än av iransk härkomst. 63 var kanadensare, granne med USA och Nato-medlem.

Planet var en Boeing, ett av USA:s största företag som redan befinner sig i en svår ekonomisk sits efter att en vidareutveckling av Boeing 737 Max 8, fått flygförbud internationellt. En teori är att Iran kan ha hoppats att en krasch skulle tillfoga Boeing ytterligare skada.

Politiskt pris

Mot det talar givetvis det höga politiska pris som Iran skulle få betala ifall det kommer fram att man medvetet skjutit ned planet. En nation som redan betraktas som paria skulle få ännu svårare att tvätta bort den stämpeln.

En möjligt förklaring skulle vara att högt uppsatta element inom militären agerat på egen hand för att hämnas sin avrättade general.

På det här stadiet är allt detta givetvis spekulationer.

Kan det handla om psykologisk krigföring mot Iran, som regimen där påstår?

I nuläget är allt möjligt. Vi vet fortfarande för lite. Men det vore både extremt pinsamt och politiskt förödande för Justin Trudeau och andra västerländska ledare som hävdar att Iran skjutit ner planet om det sedan visar sig att de har fel.

Varken Trudeau eller någon annan västledare har hittills velat gå ut med några detaljer om den underrättelseinformation som ligger till grund för deras påståenden. Men det verkar handla om ett satellitbaserat amerikanskt system som kan detektera missiler som avlossas i kombination med avlyssning av iransk militär radiotrafik.

Iran förnekar att man skjutit ner planet eller att det överhuvudtaget är en robot som är orsaken till olyckan.

Förödande för regimen

Det faktum att man nu bjudit in amerikanska myndigheter och Boeing att får delta i haveriutredningen talar för att Iran inte har något att dölja, men det återstår fortfarande att se hur utredningen kommer att gå till i praktiken.

Att det land som anklagas för att ha skjutit ned planet även ska leda utredningen känns inte optimalt.

Om Iran skjutit ner planet är det oavsett om det skett av misstag eller medvetet oerhört förödande för den iranska regimen.

Efter avrättningen av generalen lyckades mullorna samla befolkningen bakom sig mot USA. Om det visar sig att man dödat över hundra av sina egna medborgare som en följd av konflikten med USA kan stämningen mot regimen snabbt svänga.


PODD Sköt Iran ner det kraschade flygplanet?

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily går vi igenom de nya uppgifterna om planet som störtade utanför Teheran i Iran. Kan Iran ha skjutit ner planet - har man i så fall gjort det medvetet eller av misstag - och hur påverkar det egentligen konflikten mellan USA och Iran. Gäst i avsnittet är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen