Ta det försiktigt när partiledarna skriver på Facebook

Då tror de inte att argumenten håller

KD-ledaren Ebba Busch Thor använder ofta Facebook för att kommunicera med sina väljare.

Många svenska toppolitiker kommunicerar med sina väljare, med allmänheten och med konkurrenterna på sociala medier.

Det låter ju väldigt bra och är det också i långa stycken. Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) är ofta blixtsnabba med att kommentera nyheter på Twitter.

Men det finns avarter och det är de som du som väljare och nyhetskonsument bör vara medveten om. Flera partiledare har lagt sig till med att berätta om något som de tycker är särskilt viktigt på Facebook.

Ulf Kristersson (M) gjorde det i höstas när han talade om att han gav upp försöken att förmå Socialdemokraterna att inleda ett samarbete med Alliansen.

Löfven hade sagt tvärnej och Kristersson lanserade då sitt alternativ på Facebook. Det kallades 3-2-1 och var en regering ledd av honom själv tillsammans med ett eller flera andra borgerliga partier.

Ebba Busch Thor använde också Facebook när hon avslöjade att Kristdemokraterna skulle börja samtala med Sverigedemokraterna på samma sätt som de kommunicerade med S, MP och V. SD skulle inte längre vara i en klass för sig.

Det kan ju vid en första anblick verka väldigt demokratiskt och fint. De använder ett medium som alla som vill har tillgång till. De utesluter ingen.

Det är korrekt – till viss del. Men det är inte det demokratiska sinnelaget som får partiledarna att använda Facebook om ni trodde det.

Det är möjligheten att själv sätta bilden av sin nyhet. Utan en massa näsvisa reporterfrågor som kan få presentationen att ta en riktning som de absolut inte ville.

Nyheten ska alltså stå oemotsagd så långt som möjligt. Invändningarna ska skjutas på framtiden åtminstone jämfört med en traditionell presskonferens.

Är det fel? Självklart inte ur deras egen synvinkel. Alla som vill få ut en nyhet har ambitionen att den ska tas emot som avsändaren tänkt sig.

Men det finns något räddhågset över tillvägagångssättet. Som om de tror att de egna argumenten inte riktigt håller. Att invändningarna, de skarpa frågorna kan skjuta hela idén i sank.

Jag skulle kunna sätta en tusenlapp på att det är den verkliga orsaken. Rädslan för att det egna projektet faktiskt inte håller om det synas i sömmarna.

Därför bör du som är intresserad av politik hålla dig kallsinnig till Facebook och andra sociala medier-kanaler. Det som presenteras där är det tillrättalagda, det lättuggade, budskapet utan ”ifs and buts” som de säger i EU-kretsar.

Det har tyvärr aldrig fört världen framåt. Det kommer det inte att göra nu heller.

Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Visar upp sig på turné
    De som vill bli Liberalernas nya ledare turnerar nu landet runt och visar upp sig. Det har valberedningen bestämt. Under juni besöker de Lund, Göteborg, Stockholm och Umeå. I morgon är det Lund, på onsdag Göteborg. Jan Björklund meddelade att han avgår den 6 februari.
  • Ny statsminister i Danmark?
    Danskarna går till val på onsdag. Enligt opinionsundersökningarna kan det islamfientliga partiet Stram kurs ta plats i folketinget. De vill bland annat förbjuda islam som de tycker är oförenligt med danska värderingar, enligt partiledaren Rasmus Paludan.
  • Hektisk dag
    Kungafamiljen har det hett om öronen på nationaldagen på torsdag. Victoria och Daniel firar först hemma i Hagaparken. Kungen och Silvia åker till NMR-land (nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen) i Borlänge och Lundvika. På kvällen kortege genom Stockholm till firandet på Skansen.
  • Järvaveckan sparkar igång
    Stefan Löfven struntar i Almedalen i sommar men håller tal under politikerveckan på Järvafältet i norra Stockholm. Alla andra partiledare kommer. Nya MP-röret debuterar i större sammanhang. Första dagen, nästa onsdag, är Annie Lööf (C) nestorn.
  • Tack och adjö, Björklund
    Samma onsdag avslutas också riksdagsåret med partiledardebatt som blir Jan Björklunds avskedsföreställning. Veckan efter midsommar väljs hans efterträdare. Året kan summeras i tre punkter: superlång regeringsbildning, januariavtalet och EU-val. Bland annat. Vila hägrar.

Veckans citat

I dag är C ett rent lydparti till S

Ebba Busch Thor (KD) tycker illa om dem som inte har samma åsikt som hon

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.