Vek Europa sig för Trumps utpressning?

När Europa häromdagen hotade med att återuppta sanktionerna mot Iran påstod man att syftet var att rädda Iran-avtalet.

Nu kommer en annan tänkbar förklaring.

President Trump hotade med att införa 25-procentiga biltullar om inte Europa gjorde som han ville.

Följ ämnen
Iran
USA:s president Donald Trump.

Den amerikanske presidenten har senaste tiden uppmanat Europa (i Iran-avtalet representerat av Tyskland, Frankrike och Storbritannien) att följa USA:s exempel och säga upp avtalet för att öka pressen på Iran att gå med på ett nytt och för Iran tuffare kärnenergiavtal.

Ett krav som går rakt mot Europas inställning som hela tiden varit att till varje pris försöka rädda Iran-avtalet vars syfte är att hindra Iran från att skaffa kärnvapen.

Irans president Hassan Rohani.

Därför kom det en aning överraskande när Tyskland, Frankrike och Storbritannien häromdagen utlöste en mekanism i avtalet som gör att man inom 65 dagar kan återinföra sanktioner mot Iran.

Beslutet fattades efter att Iran i efterdyningarna av USA:s utomrättsliga avrättning av den iranske generalen Qassem Soleimani sagt att man inte längre tänkte följa den delen av avtalet som begränsar hur många centrifuger man får ha för anrikning av uran. Iran hävdade att det var ett svar på att Europa inte hållit sina löften om att fortsätta handla med Iran trots de amerikanska sanktionerna.

Europa har velat hålla handeln i gång men i praktiken har det inte varit möjligt eftersom president Trump hotat att stänga ute alla företag som handlar med Iran från den amerikanska marknaden.

Kollisionskurs

Oenigheten om Iran-avtalet har varit en av många frågor där de forna allierade USA och Europa kommit på kollisionskurs med varandra sedan Trump blev president.

Nu kommer uppgifter som pekar mot att Trump inte drar sig för att utöva utpressning mot Europa för att få dem att dansa efter hans pipa.

Det är tidningen Washington Post som pratat med anonyma källor i Trump-administrationen och i Europa som säger att USA för en vecka sedan hotade att införa 25-procentiga tullar på europeiska bilar om inte de tre länderna utlöste mekanismen i kärnenergiavtalet som hotar Iran med sanktioner.

Tidningen skriver att hotet från Trump ”chockade regeringstjänstemän i de tre länderna". Washington Post citerar Jeremy Shapiro, forskningschef vid European Council of Foreign Relations.

– Tullhotet är en maffialiknande taktik, det är inte så relationerna mellan allierade brukar fungera, säger han.

Trump har tidigare hotat med att införa biltullar på importerade bilar från Europa som en del av ett handelsbråk. Men om det här stämmer innebär det att den amerikanske presidenten använder utpressning i ett försök att diktera Europas utrikespolitiska beslut. I så fall ett nytt lågvattenmärke i de allt sämre relationerna mellan USA och Europa.

Johnson vacklar

Frågan är om det finns något område där Trump och Europa haft mer diametralt olika åsikter än i frågan om Iran-avtalet. Europa var tillsammans med den förre amerikanske presidenten Barack Obama drivande i att få avtalet till stånd. En lång och svår process som när den äntligen slutade i ett avtal 2015 presenterades som en stor framgång av både Europa och USA.

Därför ansåg Europa det både vårdlöst och mycket olyckligt när Trump sa upp avtalet i maj 2018 och införde nya hårda ekonomiska sanktioner mot Iran. EU gjorde allt för att motverka USA:s beslut. Bland annat genom att försöka hitta sätt för europeiska företag att kunna fortsätta handla med Iran utan att drabbas av repressalier från USA.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Men häromdagen gjorde Europa alltså vad Trump ville, hotade Iran med sanktioner. Länderna sa att man gjorde det i syfte att rädda avtalet.

I praktiken innebär det dock att man närmar sig Trumps linje. Den känslan förstärks av att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson de senaste dagarna sagt att han tycker att Europa ska stödja Trumps försök att få till ett tuffare avtal mot Iran. I så fall helt ny linje från Storbritannien.

Det är svårt att veta om Europa böjt sig för Trumps hot eller om man ändå hade utlöst klausulen i avtalet. Trump-administrationen har i vilket fall uttalat sitt gillande och fulla stöd för Europas beslut.

Bilden av dagens relation mellan de två allierade är både oroande och sorglig.

PODD En vecka efter nedskjutningen – så är situationen i Iran

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur läget är i Iran en vecka efter nedskjutningen av passagerarplanet som dödade 176 personer. Vi reder också ut hur läget är mellan Iran och USA. Gäst är Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen