Inte säkert att Trump har mest att förlora

Demokraternas beslut att försöka avsätta president Trump är ett högriskprojekt.

Målet är att skada presidenten så mycket att han inte blir återvald.

Men processen kan lika gärna slå tillbaka mot demokraternas tänkta huvudkandidat Joe Biden.

Demokraterna har med Nancy Pelosi som talman hittills avstått från att ställa Trump inför riksrätt trots att de haft den möjligheten sedan mellanårsvalet 2018.

Analysen var tidigare att riksrätt riskerade att få Trump att framstå som ett offer för en häxprocess driven av dåliga förlorare och därmed stärka presidentens chanser att bli återvald.

Nu har demokraternas ledarskap plötsligt ändrat sig. Trumps senaste skandal anses så flagrant och så tydlig att det skulle skada partiet mer att inte agera mot presidenten.

Exakt hur tydlig får vi kanske veta när och om Trump som han lovat offentliggör sitt samtal med Ukrainas ganska färska president Volodymyr Zelenskyj.

En visselblåsare hävdar att Trump i det samtalet i juli försökte pressa Zelenskyj att starta en utredning mot Joe Bidens son. Hunter Biden sitter i styrelsen för ett ukrainskt gasbolag och uppges tjäna en halv miljon kronor i månaden.

Frös fyra miljarder kronor

Trump ska ha hotat att dra in militärt bistånd till Ukraina om en utredning inte inleddes. Beviset för att detta inte bara var ett tomt hot är att Trump strax innan samtalet stoppade utbetalningen av nästan fyra miljarder kronor i hjälp utan att ge kongressen någon förklaring.

Det ser med andra ord ut som om president Trump försökte gräva fram skit om sin värste rivals son inför presidentvalet nästa år. Alla opinionsmätningar visar att Joe Biden är den av demokraterna som Trump bör frukta mest. Biiden vinner stort över Trump i alla mätningar.

Om en amerikansk president använder utpressning mot ett annat land för att främja sitt eget återval så är det inte bara en form av maktmissbruk utan också en fara för den nationella säkerheten. USA ger inte militärt bistånd till Ukraina för att vara snälla utan för att det anses gynna amerikanska intressen.

Uppmanade Ryssland

En given parallell är det förra presidentvalet där Trump öppet uppmanade Ryssland att hacka Hillary Clintons e-post för att gräva fram ofördelaktig information om henne. Det slutade med att den ryska staten i en omfattande kampanj försökte och lyckades påverka utgången av det amerikanska presidentvalet.

Ett faktum som troligen lett till riksrätt mot Trump om det inte varit för att den särskilde utredaren Robert Mueller inte direkt pekade ut Trump för att samarbeta med Ryssland eller hans beteende som brottsligt.

Demokraterna kan dra igång riksrätt mot Trump i kraft av sin majoritet i representanthuset men deras möjligheter att fälla honom är mikroskopiska. Det är senaten som fungerar som domstol i ett riksrättsförfarande och där har republikanerna en ganska komfortabel majoritet. För att tvinga en president att avgå behövs två tredjedels majoritet. Att så många republikaner skulle byta sida är inte troligt.

Stanna hemma

Demokraterna hoppas ändå att utredningen i sig som kommer att pågå i ett antal månader ska få presidenten att framstå i så dålig dager att alla utom hans mest fanatiska anhängare ska välja att antingen stanna hemma eller rösta på demokraternas kandidat i november nästa år.

En långtifrån riskfri taktik.

Mycket hänger givetvis på vad utskriften av samtalet mellan Trump och Zelenskyj visar. Är det tydligt att Trump försöker utpressa Ukrainas president så ökar det chansen att en majoritet av väljarna blir upprörda. Och tvärtom.

Samtidigt kommer Joe Biden att ständigt nämnas i ett negativt sammanhang av mutor och korruption, även om han inte skulle ha något att göra med sonens styrelseuppdrag.

Den allmänna meningen kan bli att Trump visserligen gjorde fel men att Biden inte var så mycket bättre som inte opponerade sig mot sonens lukrativa uppdrag.

Uppfattas som rättvis?

Helt grundläggande är om utredningen mot Trump uppfattas som rättvis och berättigad av en majoritet.

När Bill Clinton ställdes inför riksrätt var det för att han ljugit om sin sexuella relation med Vita hus-praktikanten Monica Lewinsky. Vilket gjorde att många såg det som en politiskt motiverad process där själva lagbrottet var en pinsam bagatell.

Clinton frikändes. Men republikanen George W Bush vann nästkommande val över demokraternas Al Gore.

Zelenskyj tiger av förklarliga skäl som muren. Han vill inte göra sig osams med Trump som i teorin kan vara USA:s president ända till 2024. Men han vill inte heller komma på kant med Joe Biden som kan ta över redan i november nästa år.

Räkna med att det blir en även med amerikanska mått mätt exceptionellt smutsig valrörelse som redan startat.