Sverige ”braindrainas” på sjuksköterskor

”Inte under 24 000” är namnet på det studentuppror som en stor grupp sjuksköterskeelever över hela landet driver sen i våras. 24 000 kronor i månaden i ingångslön är det minst sagt modesta krav sjuksköterskeeleverna har på den lön de anser sig vara värda när de ska börja arbeta på sjukhus efter sin utbildning.

Förutom gymnasieutbildning krävs tre års akademiska studier för att bli legitimerad sjuksköterska.

Studieskulderna uppgår då till 300 000 kr. Sjuksköterskorna är en yrkesgrupp med stort ansvar för patienternas liv. Sjuksköterskan ska inte bara trösta och vårda.

Hon ska bedöma patientens hälsa och slå larm om något allvarligt inträffar. Det är hon som ger injektioner och blodtransfusioner. Hon är den på sjukhuset som utöver läkarna har behörighet att hantera läkemedel.

Sjuksköterskan har ansvaret för patienten under dygnets tjugofyra timmar medan läkaren bara tittar in till patienten några minuter per dag.

För detta ansvarsfulla arbete vägrar sjukhusen betala mer än drygt 20 000 kronor i ingångslön och därefter en minst sagt dålig löneutveckling.

Detta ska jämföras med en snickarlärling. När han efter två år på gymnasiet blir lärling på ett bygge får han 24 000 direkt i ingångslön trots att han inte ens är klar med sin utbildning!

Härom dan besökte jag ett möte med ett hundratal sjuksköterske­elever vid Sahlgrenska i Göteborg. Deras vrede var besinningslös: ”Får vi inte igenom våra krav på 24 000 i ingångslön så är vårt enda alternativ att flytta till Norge”, sa en av eleverna.

I Norge får en nyutexaminerad sjuksköterska 48 000 kronor (!) i månaden, alltså dubbelt så mycket som i Sverige. Det betyder att svensk sjukvård ”brain-drainas” på sjuksköterskor. Det lönar sig inte längre att utbilda sig till sjuksköterska i Sverige.

Under mötet fick jag höra de mest häpnadsväckande exempel på maffia­metoder som sjukhus- cheferna tillämpar för att hindra sjuksköterskornas krav på 24 000 i ingångslön.

En arbetsgivare kan börja en anställningsintervju med att fråga: ”Är du aktiv i kampanjen ”Inte under 24 000?” När den sökande svarar ja, säger arbetsgivaren: ”Ja, då är vi inte intresserade av att prata jobb med dig”.

I samband med andra intervjuer har arbetsgivare i skrämselsyfte radat upp fem arbetsgivarrepresentanter framför en ensam jobb- sökande sjuksköterska. ”Vem vågar ställa krav då, frågade sig en av eleverna. Men det värsta är att vissa sjukhusavdelningar i hemlighet faktiskt betalar 24 000 i ingångslön men tystar ner det för att hindra spridningseffekter – allt för att hålla nere sjuksköterskornas löner.

SD:s dilemma

Partiledaren är förstås Jimmie Åkesson. Från säkra källor har jag hört att han de senaste dagarna i hemlighet filar på ovanstående kontaktannons. Åkesson måste vara historiens ende partiledare utan parti (nästan i alla fall), sen han sparkat ut stora delar av både partiledningen och riksdagsgruppen eftersom de burit sig precis så illa åt och gjort precis så rasistiska och högerextremistiska uttalanden som de trodde att en sann sverigedemokrat hade rätt att göra.

Miljödilemma

Hur många ton koldioxid har de flygplan släppt ut som den senaste veckan flugit med tusentals miljödelegater till klimatmötet i Doha vid Persiska viken? Snart ska delegaterna flyga hem igen och släppa ut lika mycket koldioxid en gång till. Under tiden har de bott på luftkonditionerade hotell, sammanträtt i luftkonditionerade, energislukande och flotta möteslokaler och i övrigt levt i lyx och överflöd. Man förstår att det blir svårt för delegater att enas om skrivningar i slutdokumentet som innebär snabba åtgärder för att stoppa klimatförändringarna.

Följ ämnen i artikeln