Skandalöst av HD att ge fyllerabatt

Något mycket oroväckande håller på att hända inom svensk rättskipning.

Snart kommer vilken brottsling som helst att kunna komma undan straff för sina illgärningar genom att hänvisa till att han var full när brottet ­begicks.

Fyllerabatt med andra ord.

Orsaken är att fem justitieråd i Högsta domstolen häromdan sänkte ­straffet från åtta till fem års fängelse för en man som i fjol nästan dödade sin flickvän med tio hugg med ett samurajsvärd. Hovrätten hade dömt mannen till åtta års fängelse för mordförsök. Mannen begärde prövning hos HD ­eftersom han ­inte ansåg sig vara ansvarig för sina handlingar. Han var ­nämligen kraftigt ­berusad när han helt oprovocerad attackerade sin fästmö.

Justitieråden i HD lyssnade noga på mannen, som påstod att han inte haft något uppsåt att döda flickvännen. Och saknas uppsåt ska handlingen straffrättsligt inte bedömas lika hårt. Justitieråden hävdade att mannens ­berusade tillstånd gjorde att han inte fullt ut förstod vidden av sina handlingar. Han var helt enkelt otillräknelig. Därför kunde han ­inte dömas till åtta års fängelse för mord­försök utan bara till fem års fängelse för ­synnerligen grov misshandel.

Till saken hör också att brottsrubriceringen ”synnerligen grov misshandel” även den ­ medger fängelsestraff på upp till tio år.

Det här är andra gången på några ­månader som fem domare i Högsta dom­stolen ­intervenerar och sänker straffet och lindrar brottsrubriceringen för personer som i underrätterna har dömts för mordförsök. Tidigare hade en annan berusad och drog­påverkad man i fyllan och villan stuckit ner två män med en 24 cm lång kökskniv. Men mannen hävdade ­inför HD att han inte hade några minnen av händelsen eftersom han var så full.

HD ansåg därför att mannen inte hade haft något uppsåt att döda och sänkte straffet och rubricerade om brottet till grov misshandel.

Dessa två HD-domar syftar till att ändra på rättspraxis när det gäller att bedöma och ­bestraffa personer som har supit sig fulla och sen begår allvarliga brott. Den hittillsvarande lagtolkningen bygger på den logiska tanken att om man frivilligt super sig full och med­vetet försätter sig i ett tillstånd av otillräknelighet, så ska man ändå vara ansvarig för sina handlingar. Madeleine Leijonhufvud och ­Suzanne Wennberg, professorer i straffrätt, konstaterade i en debattartikel i höstas att ­lagen i fortsättningen inte ska tolkas på det sättet. ”En grupp domare i HD har upphöjt berusning till en ursäkt”, ­skriver professorerna i sin djupt kritiska artikel.

HD:s agerande är inte bara anmärkningsvärt. Det är skandalöst med tanke på konsekvenserna.

I fortsättningen kan vem som helst hänvisa till att de har varit berusade och inte har ­ insett allvaret i sina brottsliga handlingar. Man har nu stora möjligheter att komma ­ undan med lägre straff, ja rent av gå fria.

Fylleri och drogmissbruk kan alltså i fortsättningen användas som förmildrande omständigheter för att slippa straff, när det i ­själva verket borde vara tvärtom. De som ­super sig fulla och begår brott borde få ta ett ännu större ansvar för dessa – i synnerhet som de oftast själva är medvetna om att fyllan trubbar av deras omdöme.

Om inte regeringen gör något åt konsekvenserna av HD:s domar borde riksdagens justitieutskott ta ett utskottsinitiativ för att få en lagändring till stånd, som kan mildra konsekvenserna av HD:s ansvars­lösa domslut. Det får vara slut på den ­förlåtande inställningen till alkohol.

Lurade – igen

Lögner och halvsanningar har den gångna veckan präglat nyhetsrapporteringen. Det gäller de hemliga planerna på en svenskbyggd vapenfabrik i Saudiarabien. Vadå, vapenfabrik – och det till en diktatur som inte ens kan stava till mänskliga rättigheter? Vi har blivit förda bakom ljuset igen, på samma sätt som vi i 40 år fördes bakom ljuset om den svenska neutralitetspolitiken och på samma sätt som ­Sverige fortfarande låtsas stå utanför Nato, trots att vi är hur insyltade som helst.

Sjukligt magert

Klädkedjan H&M har råkat i nytt blåsväder om sjukligt magra modeller. Den här gången handlar det om samarbetet med den franska modellen ­Aymeline Valade. Enligt en ­läkare ”ser Valade ut som ett lik”. När jag här i Aftonbladet för ett och ett halvt år sen ­gjorde en intervju med H&M-chefen Karl-Johan Persson ­lovade han att ”H&M skulle ­göra allt för att medverka till ett sunt och hälsosamt kvinnoideal”. Det kanske är dags att börja leva upp till det löftet nu.

Följ ämnen i artikeln