Maten vi äter har blivit en dödsfälla

LIVSFARA? Ehec-epidemin är bara en i raden av larm som kommit om smittad mat. Det visar att kontrollsystemen inom EU inte fungerar.

Den tyska ehec-epidemin har på ett alarmerande sätt ställt problemet med förgiftade livsmedel på sin spets. En epidemi som hittills drabbat mer än 3 000 människor och dödat 30 (bland annat en svensk) och som visat sig komma från ekologiskt (!) odlade böngroddar i ­norra Tyskland.

Om inte denna epidemi får folk att förstå, att det är något genuint fel på den livsmedelsproduktion som bedrivs i ­Europa i dag, så undrar jag, vad som ska till för att människor ska vakna. Det kan ju inte få vara så, att vi inte vågar äta den mat som livsmedelshandlarna saluför utan att riskera att bli smittade och kanske dö av livsfarliga bakterier som ehec, salmonella, listeria och stafylokocker.

Trots att Sverige vid EU-inträdet 1995 fick behålla sin obligatoriska salmonella­kontroll av importerat kött från andra EU-länder, så fungerar denna kontroll allt ­sämre i praktiken. Larmen från livsmedels­jättarna blir allt tätare. Tonvis av kött och köttfärs dras allt oftare till­baka på grund av att salmonella eller ­listeria påträffats i köttet. Ofta handlar det om kött från ­Irland men också från Tyskland, Danmark och Sverige (!).

Följande exempel från de senaste sex åren ger syn för sägen:

11 september 2005: ICA återkallar 14 ton ehec-smittad köttfärs från Irland.

13 november 2006: ICA återkallar ett parti salmonellasmittad irländsk nötfärs

8 januari 2009: Salmonella­smittad köttfärs från en svensk butik i Svinesund ligger bakom ett kraftigt ­salmonellautbrott i Norge.

27 april 2009: ICA återkallar ­salmonellasmittad blandfärs gjord på kött från Irland och Danmark.

8 juni 2009: Axfood drar in 1,5 ton salmonellasmittad irländsk köttfärs.

22 mars 2010: Axfood drar tillbaka 5,6 ton salmonellasmittad irländsk köttfärs

21 juli 2010: Salmonellautbrott på ­restaurang i Småland

9 oktober 2010: ICA drar tillbaka ett parti salmonellasmittad köttfärs från Irland.

4 november 2010: Coop återkallar 6 ton salmonellasmittad köttfärs från ­Irland

2 februari 2011: dioxinpåverkat tyskt fläskkött dumpas billigt i Sverige.

12 mars 2011: ICA återkallar 3 800 förpackningar  salmonellasmittade svenska hamburgare.

3 juni 2011: Värmlandschark återkallar listeriasmittade köttbullar och pannbiffar som sålts i bl a Coops ­butiker över hela landet.

4 juni 2011: ICA återkallar 850 förpackningar salmonellasmittad irländsk nötfärs.

10 juni 2011: Värmlandschark drar tillbaka ytterligare ett listerie­smittat parti pannbiff och köttbullar

Listan, som kan göras ännu längre, är en katastrof, en tickande bomb. Eftersom stora delar av det smittade köttet kommer från andra EU-länder (ofta ­Irland), visar det, att varken djuruppfödningen, slakterinäringen eller kontrollsystemen fungerar. Istället utsätter en gigantisk EU-subventionerad livsmedelsproduktion oss människor för livshotande risker i jakten på vinster och marknadsandelar. Massproducerat kött, halvfabrikat och grönsaker transporteras på lastbilar hundratals mil över kontinenten, transporter som inte bara är ödesdigra för livsmedlen utan också för miljön.

I Sverige har vi haft exakt samma utveckling. En alltmer storskalig livsmedelsproduktion och allt längre slakt- och mattransporter gör samhället mera ­sårbart för varje dag. Jakten på lönsamhet föder slarv, stress och bristande kontroller. Det i sin tur bäddar för bakterie- och virusepidemier, som förvandlar den mat vi ska äta till mord­vapen. 

Visst är det bra, att matjättarna ­ibland upptäcker smittan och drar tillbaka sina pannbiffar. Men många gånger har den förgiftade maten redan sålts och ätits upp av konsumenterna. Att folk inte blev smittade av dessa dödsfällor var en slump. Hur länge till ska vi acceptera detta?

Följ ämnen i artikeln